Dit hapje, paddenstoelentapenade op polenta, is weer even iets anders. Het is alweer even geleden dat we het maakten, maar bij het zien van de foto loopt het water ons in de mond. Heb je nog nooit gewerkt met polenta en schrikt het je af? Polenta is geen moeilijk ingrediënt om mee te werken en juist harstikke lekker. Je maakt het door mais te malen tot maismeel en in bijna kokend water te strooien en garen. Wij doen het hier in bouillon, dat geeft net iets meer smaak.
1. Maal de champignons grof in de keukenmachine en snipper de knoflook. Fruit champignons en knoflook in wat olie, laat het vocht verdampen en besprenkel met een beetje citroensap.
2. Maal de olijven met wat olijfolie in de keukenmachine (grof). hak de pijnboompitten grof. Voeg de paddenstoelen, peterselie en pijnboompitten toe aan de olijven in de keukenmachine. Maal verder fijn en voeg de overige olijfolie beetje bij beetje toe.
3. Breng op smaak met zout en peper. laat het mengsel een paar uur in de koelkast staan zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.
4. Breng de bouillon aan de kook en voeg de polenta al roerend toe. Blijf roeren en kook de polenta in ca. 20 minuten tot een stevige pap. Voeg de boter en geraspte kaas toe en breng evt. op smaak met extra zout. Schep de massa op een plaat en strijk glad tot een dikte van ongeveer 1 cm.
5. Laat de polenta afkoelen en snijd er driehoekjes, ruitjes of rondjes uit. Verhit wat olie in een koekenpan en bak er kort wat blaadjes salie in zodat ze krokant worden. Bak de stukjes polenta in hete olie krokant aan beide kanten (dit duurt wel even!). Schep op elk stukje wat tapenade en bestrooi met de krokante salie.
Credits: Productie & styling Marian Flint – Fotografie Willem Groeneveld – Receptuur & foodstyling Jankees Roggeveen
Voor ca. 6 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.