Laat in de jaren dertig organiseerde de premier van Thailand een wedstrijd voor het hele land om een nieuw nationaal noedelgerecht te vinden. De winnende deelnemer combineerde rijstnoedels met groenten, pinda’s, garnalen en ei. Het werd ‘pad Thai’ genoemd in een poging om een ‘Thaise smaak’ (pad betekent ‘roerbak’) te promoten. Deze vegan interpretatie van het klassieke gerecht roemt de genialiteit van het origineel, terwijl er ook iets nieuws is toegevoegd in de vorm van paarse broccolini. Pad Thai is het lekkerst met zo veel mogelijk garnituren, sier jouw versie op met kant-en-klaar gebakken uitjes, ingelegde Thaise radijs, taugé en gehakte geroosterde pinda’s. Koop slanke bimi in plaats van de dikkere, houtige stelen van broccolini. Rijstnoedels zijn fragiel, behandel ze met zorg.
1. Roer voor de saus de pindakaas, tamarindepasta en rijstsiroop in een kom door elkaar en meng er geleidelijk de sojasaus, het limoensap en 4 eetlepels water door.
2. Snijd van de broccolini de roosjes en de onderkant van de stronk af, leg de roosjes in een kom. Hak de stelen en de blaadjes in stukjes van 1 cm. Zet kleine bergjes knoflook, gember, chilipeper en tahoe dicht bij het fornuis. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af onder koud water. Giet af, besprenkel met 1 eetlepel raapzaadolie en meng alles losjes met de hand.
3. Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel 2 eetlepels raapzaadolie op halfhoog tot hoog vuur en bak de tahoe 5 minuten. Schep de blokjes elke minuut om tot ze bleekgoud zijn.
4. Voeg de gember, knoflook en chilipeper toe en bak nog 2 minuten. Doe de broccolinistengels erbij met 4 eetlepels water, sluit de pan en laat de groente in 2 minuten gaarstomen. Doe de broccoliniroosjes, de saus en de bosui erbij (houd een handvol achter om te garneren), roer alles door elkaar, zet het deksel weer op de pan en laat nog 2 minuten staan.
5. Zet het vuur vrij laag en voeg steeds een handvol noedels toe, roer tot ze met saus zijn bedekt en zet het vuur uit. Verdeel de noedels over vier borden en bestrooi met het sesamzaad en de achtergehouden bosui. Besprenkel elke portie met sesamolie, bestrooi met de reepjes basilicumblad en munt en voeg een flinke kneep citroensap toe. Serveer meteen.
Voor 4 personen
Voor de pad-thaisaus
Voor de tahoe en broccolini
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.