Kaassoufflé

Kaassoufflé

Meneer Wateetons: ‘Ik hou erg van mijn dochter maar zwemmen kon ze voor geen meter. Menig verveelde tweet werd verzonden en beduimelde panorama verslonden onder het tl-licht van de zwembadkantine. Mijn enige troost: de wekelijkse kaassoufflé. Ik hoefde er zo halverwege diploma-A al niet eens meer om te vragen. Bij het horen van mijn sloffende tred wierp de kantinemedewerker annex frituurbestuurder de gele pretplak al in het vet en ontkurkte de cola-light. We waren toen ook al aan de lijn natuurlijk. De kaassoufflé is één van de oudste snacks die we kennen, en een Nederlandse uitvinding. Snackbarhouder Hans van Bemmel verzon hem in 1969 samen met een plaatselijk bakker. De eisen die we in huize Wateetons – of de kantine – aan een kaassoufflé stellen zijn eenvoudig: krokant vanbuiten, een licht degerig omhulsel en vanbinnen kaas die mooi smelt, niet te snel weer stolt en nét je bek verbrandt. Ik ben een eenvoudige man, zelfs mijn masochistische fetisjen zijn burgerlijk. Die eerste twee blijken simpel: bladerdeeg en een paneerlaagje vastgeplakt door een beetje ei-strijksel. Beide te koop bij iedere willekeurige supermarkt. Die kaas daarentegen, die is lastiger. De blogmeisjesmethode: een plakje gewone jonge Goudse kaas. Dat trekt mooi draderig, maar stolt te snel en mist zowel vloei als smaak. Smeerkaas: de pikante combinatie tussen loeiheet en volledig vloeibaar beblaarde het kinderkinnetje van mijn dochter onherstelbaar. De chefsmethode: een kaassaus op basis van een béchamel, goed smeltgedrag, maar door verdunning te weinig resterende kaassmaak. Uiteindelijk bleek na vele tests een mix van fijngeraspte kaas gemengd met smeerkaas een nieuwe, de perfectie benaderende samenwerking aan te gaan.’

Bereiding

1. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien, verwerk het wel zo koud mogelijk.

2. Rasp de kaas zo fijn als je kunt. Gebruik liever geen voorgeraspte kaas, die is te grof en smelt minder goed.

3. Meng de geraspte kaas met de smeerkaas tot een homogene massa.

4. Bedek je aanrecht met plasticfolie, bakpapier of een klein beetje bloem tegen het plakken en rol een plak bladerdeeg iets uit, 10-20% is genoeg.

5. Leg 25 gram kaasmassa rechts van het midden, en in een rechthoek. Doe dit netjes zodat er overal ongeveer een even dikke laag kaas komt.

6. Vouw dicht en snij de onregelmatig randjes bij tot je een strakke vorm hebt.

7. Gebruik de tanden van een vork om de randen goed op elkaar te drukken. Plots verandert de dichtgevouwen plak bladerdeeg voor je ogen in een kaassoufflé.

8. Laat je kale kaassoufflé weer even opstijven in de koelkast of in de vriezer, terwijl je twee borden klaar zet met respectievelijk een geklutst eitje en een ruime hoeveelheid paneermeel. Hoe zachter je deeg hoe moeilijker de kaassoufflé in vorm blijft. Dit is ook het moment om je frituurpan op te warmen tot 175 graden.

9. Haal je kaassoufflés door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.

10. Frituur circa 3 minuten. Serveer direct en geniet van je verbrande bek.

Tips en variaties

 • Ongefrituurd zijn de kaassoufflés prima in te vriezen, frituur ze bevroren 2 minuten langer.
 • Met deze kennis staat niets je in de weg om de paden buiten het kantineassortiment te bewandelen. Vervang de Goudse kaas eens door een goede oude Cheddar, maak een sambal-kaassoufflé of ga los met een combi van mozzarella, gorgonzola, Goudse- én smeerkaas: de quatro soufflonie.
 • Een plakje, of fijngesneden blokjes ham erin: ham-kaassoufflé. Dat kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld gerookte spekjes.
 • Met de buitenkant kun je ook variëren. Door alleen al panko te gebruiken in plaats van paneermeel verhoog je de crunch van je kaassoufflé met 92%. Maar denk ook eens aan een paneer met (een deel) maanzaad, sesamzaad, of fijngemalen cheetos.
 • Een kaassoufflé gepaneerd in kaas. Ga zitten en laat dat even tot je doordringen.
 • Deze kaassoufflé is eenvoudig te verglutenvrijen door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken en glutenvrije paneer. Beide zijn tegenwoordig te koop in de beter gesorteerde supermarkt.
 • Een vegan kaassoufflé kan ook: gebruik gewoon vegan kaasrasp en een papje van maïzena en water als plakmiddel.

Voor 4 kaassoufflés
Bereiding1 uur

Materialen

 • fijne rasp
 • plasticfolie, bakpapier of beetje bloem
 • deegroller
 • optioneel: een worstprikker of speld

Kaassoufflés

 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 50 g belegen kaas
 • 50 g smeerkaas
 • 2 eieren
 • 200 g paneermeel

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief