Ovengebakken vijgen met feta

Ovengebakken vijgen met feta

Dit gerecht is zo lekker dat ik het zelfs als ontbijt zou nemen. Feta gaat heel goed samen met vijgen en honing. Het kan prima als licht voorgerecht worden opgediend, maar het kan ook onderdeel uitmaken van een diner met meerdere gerechten. Als je een ondiepe braadslede gebruikt dan wordt de kaas knapperig en goudbruin, terwijl je met een diepere braadslede, zoals die we op de foto hiernaast hebben gebruikt, een zachter resultaat krijgt.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Halveer de blokken feta en leg deze in de braadslede met de vijgen eromheen. Besprenkel alles met de olijfolie en honing, voeg een snuf peper toe, strooi de pijnboompitten eroverheen en zet 20-25 minuten in de oven, tot de vijgen zachter zijn.
 
2. Meng de citroenrasp, het citroensap, de extra vierge olijfolie en het basilicum vlak voor het gerecht klaar is. Giet over de vijgen en de feta zodra deze uit de oven komen. Dien heet op met lekker knapperig brood.
 

Voor: 4 (als voorgerecht of als onderdeel van uitgebreid diner). Voorbereiding: 10 minuten. Oven: 20-25 minuten

  • 400 g feta (2 blokken van 200 g)
  • 8 vijgen, gehalveerd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • versgemalen zwart peper
  • 50 g pijnboompitten
  • geraspte schil en sap van ½ biologische citroen (gebruik een hele citroen als de citroen niet zo sappig is)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 20 g vers basilicum, de blaadjes fijngehakt
  • knapperig brood of zuurdesem, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief