Tip van onze visexpert Bart van Olphen: ‘Als je de rijst al een dag van tevoren kookt, is hij droger en kun je hem veel gemakkelijker bakken.’ Wil jij meer recepten en tips van visgoeroe Bart? Via diverse media, waaronder zijn YouTube-kanaal – dat onderdeel is van Jamie Olivers FoodTube – en zijn website geeft Bart je een kijkje in de smakelijke wereld van vis. Gaat dat zien!
1. Kook de rijst al dente in ruim kokend water met wat zout.
2. Verhit 2 eetlepels arachideolie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook, bospeen, prei (houd een paar ringetjes apart), bosui en de rode peper toe, en roerbak met een spatel 2 minuten op hoog vuur. Voeg dan de vissaus toe en verwarm een halve minuut mee.
3. Doe de gekookte rijst erbij en bak die 2 minuten mee. Voeg dan de ketjap, sojasaus en chilisaus toe en roerbak nog 2 minuten. Schuif alles naar één kant van de pan en zet het vuur iets lager.
4. Breek 2 eieren in het lege gedeelte van de pan. Bak al roerend tot de eieren gestold zijn. Meng ze vervolgens met de rest van de ingrediënten in de pan.
5. Proef de rijst en breng eventueel op smaak met extra vissaus, ketjap, sojasaus, chilisaus en zout. Voeg de garnalen toe en zet het vuur laag.
6. Verhit in een andere koekenpan een beetje olie op middelhoog vuur. Bak van de rest van de eieren 4 spiegeleieren en bestrooi met zout en peper.
7. Verdeel de gebakken rijst over de borden. Serveer met de spiegeleieren, de rest van de preiringen en de koriander. Geef er kroepoek, sambal en atjar bij.
Credits recepten: Bart van Olphen; Fotografie Saskia Lelieveld
Voor 4 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.