Mozzarella-uienringen

Mozzarella-uienringen

Als er twee dingen voor elkaar gemaakt zijn, zijn het wel mozzarella en uienringen. Een mozzarella-uienring is de hemel op aarde. Bakken in porties is cruciaal zodat de ringen elkaar niet raken in de olie en ze mooi krokant kunnen worden.

Bereiding

1. Snijd de uien in ringen van 1 cm dik en haal de ringen los. Leg de plakjes mozzarella op elkaar in twee grote stapels en snijd die stapels in repen van 1 cm breed.

2. Werk op een snijplank en leg een kleine uienring midden in een grotere en creëer zo concentrische cirkels. Gebruik zoveel mozzarellareepjes als nodig en snijd ze zo nodig op maat om de tussenruimte op te vullen tussen de ringen zodat alles precies in elkaar past. Het kan zijn dat je meer dan een laag kaas nodig hebt, afhankelijk van het gat tussen de ringen. Herhaal dit met de overige uienringen en kaas en maak ongeveer 26 uienringen. Leg de gevulde ringen op een bakplaat en laat ze in ongeveer 1 uur in de diepvries stevig worden.

3. Doe de tarwebloem, de eieren en het paneermeel elk in een apart ondiep schaaltje. Meng door elk schaaltje peper en zout.

4. Wentel een ingevroren uienring door de bloem, schud het teveel af, doop hem dan in het ei, laat overtollig ei teruglopen in de schaal (zie ‘Paneren’). Haal de ring door het paneermeel, dan weer door het ei en tenslotte nogmaals door het paneermeel. Druk hem er goed in zodat hij rondom bedekt is. Leg de ring terug op de plaat en laat hem drogen. Herhaal dit met de overige ringen. Laat de ringen op de plaat in de diepvries in minstens 1 uur tot maximaal 1 week hard worden.

5. Vul een grote pan met een laag olie van 5 cm en hang een frituurthermometer aan de zijkant. Verhit de olie op matig hoog vuur tot 175 °C (zie ‘Frituren’).

6. Bak 2-3 uienringen tegelijk onder af en toe roeren in ongeveer 2 minuten goudbruin. Bak ze niet te lang om te voorkomen dat de kaas eruit loopt. Leg de ringen met een tang op een rooster met keukenpapier eronder en laat ze uitlekken.

7. Strooi basilicum over de gefrituurde ringen. Serveer heet en geef er marinarasaus bij om in te dippen.

TIPS
Paneren
Uienringen (of kip, garnalen of wat dan ook) bedekken met bloem voor je ze gaat bakken is een korte route naar een heerlijk krokant jasje en een perfect sappig binnenste. Voor klassiek paneren heb je bloem, eieren en wat kruim nodig (paneermeel of panko, verkruimelde chips of cornflakes, enz.) Door het product door bloem te halen en dan door ei krijgt het een laag eetbare lijm waardoor het kruim op magische wijze blijft plakken. En doe je dat meerdere keren, dan krijg je een extra krokante laag. Gebruik je ene hand voor de natte ingrediënten (eieren) en de andere voor de droge (bloem en kruim) zodat je geen kleverige troep krijgt.

Frituren
Ten eerste is het goed om alles klaar te leggen. Houd je thermometer, tang en een met keukenpapier bekleed rooster bij de hand.

Het is essentieel dat je je olie op temperatuur houdt bij het frituren. Neem de tijd om hem tussen porties weer op te warmen en maak je pan niet te vol: dat laat de olie sterk afkoelen.

Ga na het eten goed om met de olie. Laat hem altijd volledig afkoelen en gooi hem nooit, maar dan ook nooit door de gootsteen… tenzij je graag ruzie maakt met je loodgieter. Is dit de eerste keer dat je deze olie hebt gebruikt en heb je producten met een neutrale smaak gefrituurd, dan kun je de olie door een fijne zeef halen en met een trechter weer in de fles schenken. Je kunt hem nog een of twee keer gebruiken. Wordt de olie donker of dun, dan moet je hem weggooien.

Laat de olie volledig afkoelen voor je hem weggooit. Schenk hem door een trechter in een fles en sluit die goed af. Je kunt de olie inleveren bij verzamelpunten, waarna hij hergebruikt wordt.

Voor 26 uienringen.

  • 2 grote witte uien (elk ca. 360 g)
  • 340 g heel dunne plakjes mozzarella (ca. 16 plakjes)
  • 250 g tarwebloem
  • 6 grote biologische eieren, losgeklopt
  • 330 g paneermeel
  • koosjer zout en versgemalen zwarte peper
  • plantaardige olie, om te bakken
  • basilicumblaadjes in dunne reepjes
  • kant-en-klare marinarasaus, voor erbij

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief