Moestuin salade met croutons & ei

Moestuin salade met croutons & ei

Elke lente kijken we uit naar het moment dat we deze rijkgevulde moestuinsalade kunnen maken. In eerste instantie oogsten we alle ingrediënten voor de salade zelf bij de lokale zelfoogsttuin. Inmiddels groeien we de groenten zelf, bakken we het zuurdesembrood thuis en kopen we de eitjes bij de boer aan het einde van de straat. Het eten van deze salade doet me altijd zo fris voelen. De aardse zwaarte van de winter is achter de rug en de lichtheid van de warmere seizoenen breekt aan. We eten deze salade dan ook het liefst buiten, met onze pootjes op de aarde.

Bereiding

1. Doe de blokjes komkommer in een kom. Overgiet met appelazijn en besprenkel met een paar snuffen zeezout. Laat het geheel trekken.

2. Snijd de kontjes van de sla en snijd de sla in reepjes. Doe de sla in een grote kom. Je kunt de peultjes rauw in de sla doen of even opbakken – wat je lekker vindt. Voeg ze bij de romaine-sla. Snij de lente-ui in ringen – zowel het wit als het groen – en voeg aan de salade toe.

3. Kook 4 eitjes gedurende 6 minuten zacht. Pel de eitjes en zet ze apart.

4. Maak de croutons. Doe 2 eetlepels boter in de koekenpan. Verwarm en voeg de blokjes brood, het zeezout en de laurier toe. Bak op tot het brood al goudbruin begint te worden. Voeg de tijm en rozemarijn en nog 2 eetlepels boter toe. Bak de knoflook kort mee tot het knapperig is. Zet het vuur uit. Verwijder de laurier, veeg alles op een hoopje en laat het in de restwarmte in de pan. Giet de olie erover en laat het geheel afkoelen. De croutons zijn klaar wanneer ze volledig afgekoeld zijn.

5. Maak de mosterddressing door alle ingrediënten samen te mengen.

6. Giet de azijn van de komkommers af en doe de afgegoten komkommer in de bak met sla. Overgiet de sla met dressing en meng. Verdeel de salade over de borden, besprenkel met croutons en leg een ei op elk bord. Snijd het ei open en serveer.

Voor: 4 grote porties

Tijd: 45 minuten

  • ¼ kleine komkommer (in kleine blokjes)
  • 2 el rauwe appelazijn
  • zeezout (naar smaak)
  • 1 krop romaine-sla
  • 2 handen verse peultjes
  • 2 lente-uien
  • 4 zachtgekookte, mediumgrote eieren
  • croutons (zie hieronder)
  • mosterddressing (zie hieronder)

Voor de romige mosterddressing

  • 110 g boter
  • 70 g perendiksap (ingedikt perensap)*
  • 2 snufjes zeezout
  • 60 g roggemeel
  • 110 g walnoten (gehakt)
  • 40 g havervlokken
  • 2 el verse rozemarijn (gehakt)
  • 1 tl sinaasappelzest of sinaasappelzestextract

* Als je het iets zoeter wil hebben, kun je ook bietsuiker gebruiken.

Voor de croutons

  • 4 el boter
  • 4 grote sneeën oud zuurdesembrood (in blokjes)
  • een paar grote snuffen zeezout
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 el verse rozemarijnblaadjes (gehakt)
  • 3 tenen knoflook (in plakjes)
  • 4 el walnoot- of olijfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine