Antonio Carluccio: ‘Ik kwam deze granita voor het eerst tegen op het lieflijke vulkanische eiland Pantelleria. Zoals je op vakantie doet, at ik er elke dag granita. De eigenaar van een kleine plaatselijke trattoria maakte er superlekkere granita van overvloedige verse moerbeien. Er zijn in Italië heel veel moerbeibomen, vooral in het noorden. Dit zijn de overblijfselen van een vroeger florerende zijde-industrie. Dit recept is heel simpel maar verrukkelijk. Gebruik als je geen moerbeien kunt vinden, bramen, aardbeien of ander soort (rood)fruit.’
1. Doe de helft van de vruchten met de suiker en het water in een pan.
2. Verwarm alles rustig tot de suiker is opgelost en het fruit uiteen is gevallen. Laat afkoelen.
3. Roer als het geheel is afgekoeld de overgebleven helft van het fruit en het citroensap erdoor. Giet alles in een plastic diepvriesdoos of metalen bak en zet in de vriezer.
4. Breek het ijs na 2-3 uur met een vork en schep de kristallen door elkaar. Zet de bak terug in de vriezer. Herhaal het omscheppen na een uur en daarna nog een keer tot er grove ijskristallen ontstaan.
5. Schep de granita in glazen als hij goed van textuur is – glad en tegelijkertijd grofkorrelig – en serveer voor heel gulzige mensen met een flinke dot geklopte slagroom.
Credits: fotografie David Loftus – recepten Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo
Voor 1½ liter
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.