Moerbeiengranita

Moerbeiengranita

Antonio Carluccio: ‘Ik kwam deze granita voor het eerst tegen op het lieflijke vulkanische eiland Pantelleria. Zoals je op vakantie doet, at ik er elke dag granita. De eigenaar van een kleine plaatselijke trattoria maakte er superlekkere granita van overvloedige verse moerbeien. Er zijn in Italië heel veel moerbeibomen, vooral in het noorden. Dit zijn de overblijfselen  van een vroeger florerende zijde-industrie. Dit recept is heel simpel maar verrukkelijk. Gebruik als je geen moerbeien kunt vinden, bramen, aardbeien of ander soort (rood)fruit.’

Bereiding

1. Doe de helft van de vruchten met de suiker en het water in een pan.

2. Verwarm alles rustig tot de suiker is opgelost en het fruit uiteen is gevallen. Laat afkoelen.

3. Roer als het geheel is afgekoeld de overgebleven helft van het fruit en het citroensap erdoor. Giet alles in een plastic diepvriesdoos of metalen bak en zet in de vriezer.

4. Breek het ijs na 2-3 uur met een vork en schep de kristallen door elkaar. Zet de bak terug in de vriezer. Herhaal het omscheppen na een uur en daarna nog een keer tot er grove ijskristallen ontstaan.

5. Schep de granita in glazen als hij goed van textuur is – glad en tegelijkertijd grofkorrelig – en serveer voor heel gulzige mensen met een flinke dot geklopte slagroom.

Credits: fotografie David Loftus – recepten Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo

Voor 1½ liter

  • 500 g moerbeien of ander fruit zoals bramen, frambozen of aardbeien
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 1½ liter water
  • sap van 1 citroen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief