Minipavlova’s met ijs en tropisch fruit

Minipavlova’s met ijs en tropisch fruit

Een pavlova staat zo ontzettend feestelijk op tafel. Na mijn vegan lemonmeringue wilde ik ook graag kijken of ik de pavlova vegan kan maken. Ik koos voor de minivariant. Het ijs is gemaakt van bevroren fruit en kokosroom en daarbovenop komt gebakken fruit. Deze pavlova doet mijn kinderen denken aan suikerspin.

Bereiding

Voorbereiden – één dag van tevoren

1. Snijd de bananen in plakjes en leg ze in een diepvrieszakje of -bakje. Leg minimaal 24 uur in de vriezer.

2. Zet het blikje kokosmelk minimaal 24 uur in de koelkast.

Op de dag zelf

1. Giet de kikkererwten in een zeef en vang het inmaakvocht (de aquafaba) op. Laat de aquafaba inkoken totdat er twee derde deel overblijft, je hebt straks 100 g nodig. Zet de aquafaba minimaal een uur in de koelkast zodat het vocht goed koud is als je het gaat opkloppen.

2. Schep om het ijs te maken de room uit het blikje kokosmelk. Dit is de vette laag (ongeveer 200 g) die door het koelen dik is geworden. Doe de room samen met de ananas, de bevroren plakjes banaan en de bevroren mango in de blender. Laat vijf minuten staan voor je de blender aanzet en het roommengsel tot ijs draait. Als de massa te dik is, voeg dan een beetje overgebleven kokosmelk toe. Zet het ijs tot gebruik afgedekt in de vriezer.

4. Verwarm de oven voor op 130 °C en leg bakpapier op een bakplaat.

Pavlova

1. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Haal de afgekoelde aquafaba uit de koelkast, roer door en weeg 100 g af. Klop de koude aquafaba met ½ theelepel citroensap op
in de staande tafelmixer met de garde. Als het vocht stijf wordt, voeg dan lepel voor lepel de fijne kristalsuiker toe. Zorg dat de suiker de tijd krijgt om opgenomen te worden. Klop door tot je witte, stijve, glanzende pieken hebt. Voeg het vanille-extract toe en klop door. Zet de mixer uit en roer met een spatel de rasp van de citroen door de massa.

2. Schep 6 even grote hoopjes op het bakpapier.

3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, draai de temperatuur naar 100 °C en bak de minipavlova’s in 1 ½ uur droog. Zet daarna de oven uit, open de ovendeur kort zodat het vocht kan ontsnappen, sluit de ovendeur weer en laat de minipavlova’s verder drogen totdat de oven is afgekoeld.

Opmaak
1. Snijd voor de garnering de ananas, de abrikoos en de ontdooide mango in blokjes van 0,5 centimeter.

2. Verwarm een koekenpan en leg de blokjes ananas erin. Bak ze 5 minuten op middelhoog vuur en voeg de abrikoos, de helft van de mango en tot slot de gembersiroop toe. Laat licht karamelliseren, schep in een schaaltje en zet tot gebruik opzij.

3. Pureer de overige mangoblokjes met de staafmixer tot een gladde saus.

4. Haal 30 minuten voor de opmaak het ijs uit de vriezer.

5. Snijd de vijgen in vieren.

6. Leg de minipavlova’s op een platte schaal. Schep een bolletje ijs in iedere pavlova, drizzle de mangosaus erover en decoreer met het gebakken fruit, de partjes vijg en de granaatappelpitjes.

Tips

  • Kikkererwten die je overhoudt kun je droogdeppen en met specerijen roosteren in de oven. Ook lekker in een salade of maak zelf houmous.
  • De pavlova’s kun je ook de avond van tevoren bakken en de hele nacht in de oven laten afkoelen.

Voor 8 punten

IJs

  • 2 rijpe bananen
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 150 g ananas
  • 100 g mango, uit de diepvries

Pavlova

  • 1 blik kikkererwten van 400 g zonder toegevoegd zout
  • 1 citroen
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract

Garnering

  • 150 g ananas
  • 1 abrikoos
  • 150 g mango, ontdooid
  • 2 el gembersiroop
  • 3 vijgen
  • 50 g granaatappelpitten

Bakgerei

  • blender
  • staafmixer
  • bakpapier

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief