Milopita: appelcake met basterdsuiker en kaneel

Milopita: appelcake met basterdsuiker en kaneel

Georgina Hayden: ‘Ik ben dol op appeltaart en appelcake. Deze Griekse klassieker is een van de eerste zoete lekkernijen die ik leerde maken met mijn moeder – het is een recept dat zij van haar moeder kreeg, en die weer van haar moeder, enzovoort. Pita verwijst meestal naar een taart of pastei, maar het zou misleidend zijn om dit een taart te noemen. Je kunt hem het beste vers en warm serveren, met een lepel van iets romigs (plantaardig of niet, wat jij wilt).’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 190 °C.

2. Schil de appels en snijd ze in kwarten. Steek de klokhuizen eruit en snijd de appels in dunne plakjes. Voeg ze toe aan een grote kom, meng met het citroensap (of de brandewijn) en 175 gram van de basterdsuiker en laat 5 minuten staan.

3. Voeg het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, het amandelmeel, de kaneel en het zeezout toe. Meng door elkaar, voeg dan de plantaardige olie, de amandelmelk en het vanille-extract toe en meng opnieuw door elkaar.

4. Vet een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede licht in met olie en schep het cakebeslag erin. Hak de noten grof en strooi met de resterende 25 gram basterdsuiker over het beslag. Bak de cake 40 tot 45 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

5. Bestuif met gezeefde poedersuiker, laat 10 minuten afkoelen en serveer.

Voor 8 personen

  • 4 handappels
  • sap van ½ citroen, of een scheutje brandewijn
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 275 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g amandelmeel
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl fijn zeezout
  • 200 ml plantaardige olie, plus extra om in te vetten
  • 150 ml amandelmelk
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 g gemengde noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
  • poedersuiker, ter garnering

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine