Zonder krentenbrood is Pasen niet compleet! Bak ‘m zelf in eigen keuken en beleg met roomboter en eventueel wat boerenkaas.
1 Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een broodblik (inhoud 900 gram) in met boter. Verfrommel een vel bakpapier onder koud stromend water, strijk het weer glad en schud het water er een beetje af. Bekleed het blik ermee en vouw papier dat over de rand hangt om.
2 Doe de vruchtjes in een kom met 200 ml zwarte thee en laat ze een paar minuten weken.
3 Doe de bloem in een kom, voeg de boter toe en wrijf die door de bloem tot je een mengsel hebt dat op fijn broodkruim lijkt.
4 Roer de suiker erdoor en breek de eieren erboven. Meng het zuiveringszout, de karnemelk en koekkruiden erdoor, gevolgd door de geweekte vruchtjes.
5 Schep het deeg in het broodblik en bak het brood 1 uur en 10 minuten in de oven, tot het goudbruin is en een prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt.
6 Laat het brood wat afkoelen in het blik, draai het om op een rooster en snijd in plakken.
Per portie 363 kcal, 11,6 g vet (6,8 g verzadigd), 6,4 g eiwit, 62,2 g koolhydraten, 34 g suikers
Meer broodrecepten? Klik hier voor 25x brood bakken.
Voor 1 brood (à 900 g)
• 120 g koude boter, in blokjes, plus extra
• 300 g gemengde gedroogde vruchtjes (zoals zure kersen, krenten, rozijnen, cranberry’s)
• 200 ml hete zwarte thee
• 350 g bloem
• 120 g lichte basterdsuiker
• 2 grote eieren
• 1 tl zuiveringszout
• 200 ml karnemelk
• 1 tl koekkruiden