Mac and cheese met gerookte kalkoen

Mac and cheese met gerookte kalkoen

Dit is een armeluisgerecht waar veel Amerikanen mee zijn opgegroeid, maar dan uit een pakje. Het wordt vaak als begeleiding bij barbecue geserveerd. Je kunt het zo luxe maken als je wilt, door andere restjes vlees (parelhoen bijv.) toe te voegen.

Bereiding

1. Snijd de gerookte kalkoenfilet in kleine blokjes.

2. Kook ondertussen de pasta gaar in ruim water met iets zeezout.

3. Smelt op laag vuur de boter in de steelpan en roer met een pannenlikker de bloem erdoor. Bak deze enkele minuten al roerend tot alle boter is opgenomen en er een samenhangende massa ontstaat. Bak deze roux nog een minuut of 2, tot deze begint te zweten. Schenk ongeveer 200 ml van de melk erbij en breng dit al roerend aan de kook tot het gebonden is. Giet de rest van de melk erbij en breng aan de kook. Als er wat klontjes in zitten kun je deze er met de garde uit roeren. Voeg de gorgonzola toe, roer opnieuw glad en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

4. Meng de pasta met de gerookte kalkoen en bechamel-gorgonzolasaus. Verdeel dit over de ovenschaal of skillet. Meng de geraspte kaas met de panko en strooi over de pasta.

5. Plaats de schaal of skillet 40 minuten indirect in de barbecue op 200 °C. Er moet een mooi korstje op komen.

Fotografie Christian Fielden

  • 300 g gerookte kalkoenfilet
  • 500 g pasta naar keuze (farfalle of macaroni, niet te groot)
  • 300 g geraspte oude kaas
  • 5 eetl. panko of paneermeel
  • zout

Bechamelsaus

  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 80 g gorgonzola
  • versgemalen peper
  • zeezout

INSTELLING SMOKER/BARBECUE

  • 200 °C indirect

BENODIGDHEDEN

  • steelpan
  • pannenlikker
  • garde
  • kaasrasp
  • ovenschaal of skillet
  • 1 chunk rookhout naar keuze
  • kernthermometer

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine