Maanzaadstudel

Maanzaadstudel

Deze maanzaadstrudel vindt zijn oorsprong in Oostenrijk. Menno de Koning, bekend van Heel Holland Bakt: ‘Een klassiek Oostenrijks gebak dat ik zelf graag eet bij de Wiener Konditorei in Den Haag. Echte strudel is nog niet zo gemakkelijk om te maken, maar met dit recept maak je ’m lekker uit eigen keuken!’

Bereiding


 
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de bloem en het zout in een grote mengkom. Smelt de boter in een pan en giet de melk en de losgeklopte eidooiers erbij plus voeg het citroenrasp toe.Verwarm dit tot circa 40 °C (gebruik een  keukenthermometer), giet in een mengbeker bij de gist, meng goed en voeg dit toe aan de bloem.
 
2. Kneed het deeg 10 minuten met de hand of 5 minuten met een staande mixer met de  deeghaak. Doe het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie en laat op een warme plek ten minste 45 minuten rijzen.
 
3.Doe intussen voor de vulling de suiker en het water in een pan en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager. Smelt in een apart pannetje de boter. Maal het maanzaad fijn; dat kan in een keukenmachine of met een vijzel.
 
4.Doe het maanzaad met de rest van de ingrediënten, behalve de rum en de rozijnen, in de pan met suikerwater. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken zodat alles goed indikt; het mag niet te vloeibaar zijn. Haal dan van het vuur en roer de rum erdoorheen. Laat de vulling goed afkoelen.
 
5.Wel de blanke rozijnen in warm water. Neem het gerezen deeg uit de kom en rol het uit tot een rechthoek van circa 40 x 30 cm en 1 cm dik. Bestrijk met het afgekoelde maanzaadmengsel.
 
6.Giet de rozijnen af en dep deze even droog met keukenpapier en strooi ze over het maanzaad. Rol de strudel vanaf de lange kant op, vouw de zijkanten naar beneden onder de strudel en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk met losgeklopt ei en bak de maanzaadstrudel in 35-45 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin gekleurd is.
 
7.Laat de strudel even afkoelen op een rooster zodat je hem kunt snijden. Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer voor ieder een plakje.
 
Credits Fotografie Harold Pereira recepten Menno de koning
 

Voor 1 strudel

Deeg

  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 120 g boter
  • 240 g volle melk
  • 2 eidooiers, losgeklopt 
  • 21 g verse gist of 7 g instantgist 
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen


Vulling

  • 190 g kristalsuiker
  • 200 ml water 
  • 3 el boter
  • 225 g maanzaad 
  • 1 tl vanille-extract 
  • 2 el honing
  • geraspte schil van 2 onbespoten citroenen 
  • 2 el citroensap
  • 90 ml rum (Bacardi rum gold of black)
  • 100 g blanke rozijnen 
  • 1 ei, losgeklopt 
  • poedersuiker, voor erover


Extra keukenthermometer

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief