Speklapjes van de BBQ

Speklapjes van de BBQ

Jord Althuizen: ‘Tuurlijk mag een speklap niet ontbreken! Want met een beetje BQQ-love en een goede aanpak is er echt iets ongelijk lekkers van te maken. Belangrijkste is dat je deze vettige reepjes varkensgenot niet direct boven een te heet vuur grilt. Dat is vragen om een vuurzee en een knapperig randje (lees: verbrand vlees). Jij gaat ze dus zelf dik snijden en dan eerst low en slow verwennen voordat je ze toch even, met beleid, door het vuur laat kietelen. Het resultaat? Een rokerige plak pork perfection met een mooie balans in vettigheid, zoet en zuur’.

Bereiding

1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

2. Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het stuk buikspek af onder de kraan en dep het droog; vouw het dubbel en bind het op met slagerstouw, verdeel vervolgens de rub erover. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.

3. Verwarm ondertussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de tabasco, in een pan en kook het geheel tot ongeveer driekwart in. Breng op smaak met de tabasco en zet apart.

4. Pureer voor de Dutch Crunch Topping de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart. Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur tot 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek, bestrijk ze aan beide zijden met de saus en gril ze aan weerskanten, terwijl je ze tussendoor nog een paar keer bestrijkt met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.

 

Credits fotografie: Remko Kraaijeveld

 

De gratis BBQ-special van Food and Friends is uit, bomvol BBQ-recepten, verhalen en tips! Download deze special hier nu gratis. Veel BBQ-plezier. 

Voor 8 personen

Voorbereiding 3 uur, bereiding 10 minuten

1½ kg buikspek zonder zwoerd van goede herkomst, zoals Heyde Hoeve

Rub

  • 2 el zout
  • 2 el suiker
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookgranulaat
  • 2 tl uienpoeder

Saus

  • 2 grote uien, fijngesnipperd
  • 4 knoflooktenen, fijngesnipperd
  • 2 flesjes IPA
  • 300 g molasse
  • 50 ml sojasaus
  • 30 ml azijn
  • Tabasco Chipotle naar smaak

Dutch crunch topping

  • 2 el piccalilly
  • 150 g cashewnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 150 g Amsterdamse uitjes, in kleine blokjes
  • 150 g cornichons, in kleine blokjes

Benodigdheden

  • BBQ met deksel en gietijzeren rooster voor indirect en direct grillen
  • 2 à 3 appelhoutchunks, (blokken rookhout van 5 x 5 cm), bijv. Smokey Goodness Apple Smoke Chunks
  • kernthermometer
  • staafmixer
  • slagerstouw

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine