Lamsgehakt-ballen met munt & tahinsaus

Lamsgehakt-ballen met munt & tahinsaus

Molly Baz: ‘Terwijl sommigen zouden zeggen dat gehaktballen de hoofdrol spelen in dit gerecht, zeg ik dat de kool dat doet. Je valt met je neus in de boter als je nog nooit kool hebt geroosterd tot al het vocht uit de kool is verdampt en hij donker geroosterd en knapperig is geworden. Voor dit recept worden niet een maar twee bakplaten gebruikt, waardoor jij de touwtjes in handen hebt om veel verschillende texturen (sappige, perfect gegaarde gehaktballen en knapperig geroosterde kool) in één gerecht te combineren. De lamsgehaktballen met munt in Midden-Oosterse stijl zijn extra sappig dankzij de tahin en olijfolie die erdoor gemengd zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze tijdens de bereiding uitdrogen.’

Bereiding

1. Schuif een rooster op een derde van boven en een tweede rooster in het midden van de oven. Verwarm de oven voor tot 230 °C.

2. Bereid de kool voor:

Snijd de kool door de stronk in vier stukken. Snijd uit iedere kwart kool de stronk. Snijd iedere kwart kool in de breedte doormidden, zodat je in totaal acht stukken kool hebt. Haal alle koolbladeren los van elkaar en verspreid ze over twee bakplaten met opstaande rand – het is oké als ze elkaar overlappen.

Besprenkel de kool op iedere bakplaat met 2 eetlepels extra vierge olijfolie en breng de kool op iedere bakplaat op smaak met ½ theelepel zeezout en veel zwarte peper. Masseer met je handen de olie in de kool, zodat de olie gelijkmatig wordt verdeeld. Rooster de kool 13 tot 15 minuten tot hij op sommige plekken geblakerd is en een deel van zijn volume kwijt is. Haal de kool uit de oven en voeg alle kool samen op één bakplaat. Bewaar de andere bakplaat voor de gehaktballen.

Verhoog de temperatuur van de oven tot 260 °C.

3.  Maak intussen de gehaktballen :

Klop in een grote kom 1 ei los. Voeg 80 gram panko, 2 eetlepels tahin, 1½ theelepel komijn, ¾ theelepel zeezout en 1 eetlepel olijfolie toe en klop om alles te mengen.

Rasp 2 tenen knoflook fijn boven het pankomengsel.

Hak 15 gram muntblaadjes en voeg ze samen met 150 gram lamsgehakt toe aan het pankomengsel. Meng met je handen het pankomengsel voorzichtig door het lamsgehakt tot alles gelijkmatig is verdeeld en er geen klontjes panko meer overgebleven zijn – pas op voor te lang kneden, de gehaktballen kunnen dan taai worden. Meng de overgebleven 300 gram lamsgehakt erdoor.*

Rol van het gehaktmengsel twaalf ballen van gelijke grootte die ongeveer 4 cm groot zijn. Verdeel de gehaktballen over de lege bakplaat.

4. Bereid de gehaktballen en de kool: Zet beide bakplaten in de oven en zet hierbij de gehaktballen op het bovenste rooster, zodat ze mooier bruin worden.** Rooster de gehaktballen en de kool 7 tot 9 minuten tot de gehaktballen bruin zijn en terugveren als je er zachtjes op duwt en de kool grotendeels donker geroosterd en knapperig is. Laat de kool in de oven staan als het lijkt alsof hij nog een paar minuten moet, en haal dan alleen de gehaktballen eruit om te voorkomen dat ze te ver doorgaren.

5. Maak intussen de knoflook-tahinsaus: Roer, tijdens het roosteren van de gehaktballen, 85 gram tahin, 80 ml water, het sap van 1 citroen en ruim ¼ theelepel zeezout in een kleine kom door elkaar. Rasp 1 teen knoflook fijn boven de tahin. Klop de saus tot hij gemengd is. De saus moet een schenkbare dikte hebben. Klop nog een scheut water erdoor als hij er te dik uitziet.

6. Maak het bord op en serveer: Besmeer ieder bord met tahinsaus, leg hier de kool en gehaktballen op en bestrooi met 15 gram muntblaadjes.

* Het beste is om te beginnen met een klei ne hoeveelheid lamsvlees om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het pankomengsel en pas meer toe te voegen als het evenredig is verdeeld.

** Er hangt dan geen bakplaat boven ze die de stoom vasthoudt en het bruin worden verhindert.

Voor 4 personen

VERS

 • 1 middelgrote groene of rodekool (ongeveer 900 g)
 • 3 tenen knoflook
 • 30 g muntblaadjes
 • 1 citroen

ZUIVEL

 • 1 ei

VLEES

 • 450 g lamsgehakt

VOORRAADKAST

 • 5 el extra vierge olijfolie
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 80 g panko
 • 85 g tahin plus 2 eetlepels
 • 1½ tl komijn, gemalen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief