Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Bereiding

DEEG

  1. Los de gist op in lauwe melk met basterdsuiker en laat staan tot het gistmengsel begint te bubbelen. Giet dit bij de bloem en boter, voeg zout toe en kneed er een soepel deeg van. Dit kan met de kneedhaak in de keukenmachine.
  2. Weeg stukjes deeg af van 30 gram, maak er bolletjes van en leg ze op een grote schaal of plank die licht met bloem is bestrooid. Bedek met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.

VULLING

  1. Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, peper en zout. Proef eventueel op zout en peper door een klein bolletje in een kleine pan gaar te bakken in een druppel olie. Weeg porties gehakt van 30 gram af en rol hier mooie worstjes van.

BROODJES

  1. Rol de bolletjes deeg met rolstokje uit tot een ovale plak en vouw het gehaktworstje er netjes in, waarbij je eerst de uiteinden naar binnen vouwt en vervolgens oprolt. Leg ze met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de boven-kanten van de worstenbroodjes met slagroom.
  3. Bak de worstenbroodjes gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De duur is per oven verschillend.

ALTERNATIEVE VULLING

  1. Bak de oesterzwammen in zonnebloemolie tot het meeste vocht is verdampt. Doe de knoflook erbij en bak 2 minuten mee. Laat iets afkoelen en hak het mengsel met de pulseerknop van de keukenmachine tot een grove puree. Doe in een kom en roer er vervolgens de sojasaus en tarwegluten doorheen. Breng op smaak met zout, peper en wat appelazijn.
  2. Meng de gehakte paddenstoelen met de groentebouillon en kneed het een paar minuten met de hand zodat de  gluten draden gaan vormen. De massa is behoorlijk nat, maar dat is de bedoeling.
  3. Verdeel in porties van 50 gram, leg deze op stukjes aluminiumfolie (20 x 15 cm) en vorm kleine worstjes door ze strak op te rollen en de uiteinden goed dicht te vouwen. Stoom 30 minuten in een stoommandje of vergiet boven een pan met een laag kokend water of in een stoomoven. Laat afkoelen en verwijder de folie. Gebruik deze vulling in plaats van het vlees bij de bereiding van de worstenbroodjes, zie boven.

 

30 stuks

DEEG
• 500 gr patentbloem
• 200 gr volle melk
• 25 gr verse gist
• 9 gr zout
• 10 gr witte basterdsuiker
• 125 gr zachte boter

VULLING
• 750 gr gehakt, half-om-half
• 2 eieren
• 75 gr paneermeel
• snufje zout
• witte peper, versgemalen
• slagroom, om te bestrijken

ALTERNATIEVE VULLING
(Jean Beddington)
• 750 gr oesterzwammen, in grove stukken
• 2 el zonnebloemolie
• 1 teen knoflook, fijngesneden
• 4 dl groentebouillon, op smaak gebracht
• 40 gr Japanse sojasaus (Kikkoman)
• 450 gr tarwegluten (biologische winkel)
• zout
• zwarte peper, versgemalen
• paar druppels appelazijn


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief