Kruiden – vinaigrette

Kruiden – vinaigrette

Een vinaigrette is geen gebonden saus: de olie en azijn zullen – als u hem laat staan – weer scheiden. In dat geval voor gebruik dus even goed schudden of kloppen. Vin aigre, ofwel zure wijn, zegt alles over de smaak die je van vinaigrette kunt verwachten. Nederlanders maken hem vaak olieachtiger dan fransen, die van een flink zure saus houden. Het mag allemaal zolang je onthoudt dat een vinaigrette vrij zuur hoort te zijn en doorgaans voor ten minste een kwart, maar meestal een derde uit zuur bestaat.

Bereiding

Basisvinaigrette:
Je raadt het al: meng azijn, sjalot en citroensap en klop er olie door tot de vinaigrette naar smaak is. Maak af met peper & zout.

Kruiden – of groene-kruidenvinaigrette:
Meng, afhankelijk van de gekozen soort, 5 à 10 geriste en gehakte takjes kruiden door de vinaigrette. Klassiek zijn basilicum, bieslook, dragon, kervel, peterselie en/of selderij. Maar bijvoorbeeld koriander, munt en citroenmelisse lenen zich er ook goed voor.

Tip: door de kruiden eerst met de staafmixer te pureren met een beetje azijn, krijg je een funky groen sausje.

Variaties: laat de variaties afhangen van het gerecht waar de vinaigrette bij geserveerd wordt. Bijvoorbeeld met koriander of peterselie bij pittige gerechten, met dille of dragon bij artisjok of vis en met citroenmelisse bij kruidige schotels. Gebruik ook een deel notenolie of pureer op het laatst blauwe kaas door de vinaigrette. Door een schepje mosterd met de rest van het zuur te mengen wordt hij pittiger en ook consistenter.

Dit recept komt uit het boek ‘de Saladebijbel’ van Mari Maris (€29,99, Carrera Culinair).

[Credits: fotografie Simone van den Berg]

De Saladebijbel t.w.v. €29,99 zit in de zomer-foodbox van deze maand. Voor €34,95 en zonder verzendkosten heb je de hele box (boek + 15 producten) al in huis. 

Basisvinaigrette:

  • ca. 0,4 dl azijn
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • paar druppels citroensap
  • ca. 0,8 dl olie
  • peper & zout

Kruiden – of groene-kruidenvinaigrette:

  • basisvinaigrette
  • 5 à 10 takjes verse kruiden, gerist en gehakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief