Binnen wat ik maar even zal noemen de lowcarbwereld, gelden gebakken radijsjes als een net-echte vervanger van gebakken krieltjes. Ik vind die gelijkenis, behalve in de vorm en het formaat natuurlijk, wel meevallen. Maar dat neemt niet weg dat gebakken of geroosterde radijs – jes erg lekker zijn. In dit recept worden ze meegebraden met de kip, zodat ze kunnen profiteren van de geurige dragonboter die daaruit lekt. En het groen van de radijs serveren we er als salade naast. Dit is serieus een goeie lentemaaltijd!
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Leg de boter op een bord, voeg de dragon en een snuf zout en peper toe en prak door elkaar.
3. Leg de kip op het werkvlak. Maak de huid van het borstvlees los door er voorzichtig je vingers onder te schuiven, steeds verder, tot een open ruimte ontstaat tussen vlees en vel. Maak een inkeping in het dikste deel van de poten en maak met twee vingers ook hier de huid los.
4. Prop en masseer ⅔ van de dragonboter in de ontstane holtes. Wrijf de buitenkant van de kip in met de rest van de boter en bestrooi met grof zout en met peper. Stop de parten citroen in de buikholte.
5. Leg de kip in een braadslede of ovenschaal. Braad de kip 60-75 minuten in de oven. Verspreid na 30 minuten de radijsjes rondom de kip en laat ze nog 30-45 minuten meeroosteren.
6. Haal de kip uit de oven, leg haar op een snijplank en laat, afgedekt, 10 minuten rusten.
7. Was en droog het radijsgroen en haal eventuele lelijke blaadjes ertussenuit. Klop een dressing van citroensap, mosterd, olijfolie en zout en peper en hussel door het radijsblad.
8. Serveer de kip met de geroosterde radijsjes en geef de radijsbladsalade erbij.
Koolhyd: 8 g; Waarvan Vezels: 2 g; Netto koolhyd: 6g; Eiwitten: 36g; Vetten: 60g; Calorieën: 717