Kleefrijst

Kleefrijst

Winnaar van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs 2023.

Het boek is van grote culturele, gastronomische en historische waarde en behandelt een keuken die tot het hart van het culinaire erfgoed van de Lage Landen behoort. Met een mooie inleiding over de geschiedenis van de Chinees-Indische keuken, persoonlijke portretten van ondernemers en koks én een schat aan gerechten is dit de onbetwiste winnaar. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op, aldus de vakjury.

Ga zelf direct aan de slag en maak deze heerlijke kleefrijst uit het Chin. Ind. Rest. Kookboek.

Bereiding

  • Gebakken kleefrijst kom je steeds minder vaak tegen op de kaart omdat het veel tijd en energie kost om te maken. Maar dat is het zeker waard wanneer je jezelf wilt verwennen. Het koken ervan is vergelijkbaar met het koken van risotto, waarbij je beetje bij beetje water toevoegt om tot de perfecte consistentie te komen. Voor dit recept hebben we de rijst al geweekt zodat het ‘sneller’ kookt. De structuur van de rijst moet gaar zijn, maar nog wel bite hebben. Gebakken kleefrijst kun je eten naast andere hoofdgerechten of als eenpansgerecht.
  • Was de kleefrijst en week hem minimaal 3 uur in water, het liefst een hele nacht, giet af en laat de rijst uitlekken.
  • Meng in een kom 250 milliliter water met de suiker, lichte en donkere sojasaus en de oestersaus. Roer goed door en zet apart.
  • Verhit de olie in een wok op middellaag vuur en bak de sjalot, shiitake, garnalen en Chinese worst 5 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de rijst toe en wok 1 minuut goed samen. Voeg dan in drie delen het op smaak gebrachte water toe, zoals je dat zou doen met risotto. Nadat het eerste deel van het water is opgezogen, voeg je het tweede deel toe. Ga zo door tot de rijst gaar is.
  •  Roer de geroosterde pinda’s erdoorheen en schep de gebakken kleefrijst op een serveerbord. Garneer met de lente-ui.

Fotocredits: Jois Ang

voor 3-4 personen

  • 300 gram kleefrijst
  • ½ eetl. kristalsuiker
  • ½ eetl. lichte sojasaus
  • ½ eetl. donkere sojasaus
  • ½ eetl. oestersaus
  • 3 eetl. arachide- of
  • neutrale olie
  • 2½ sjalot (ca. 50 gram), gesnipperd
  • 2 gedroogde shiitake, geweekt, steeltje verwijderd en in blokjes
  • 20 gram gedroogde garnalen, geweekt en in blokjes
  • 100 gram Chinese worst (lap cheung), in blokjes
  • 60 gram geroosterde pinda’s, grof gehakt
  • 2 lente-uien, in fijne ringen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine