Hoewel dit een van de beroemdste Romeinse pastagerechten is, is de combi van ham, eieren, kaas en pasta al eeuwen razend populair in heel Italië. Er is veel discussie over de perfecte carbonara, maar als je goede guanciale (Italiaans vleeswaar) plus een royale snuf vers gekneusde zwarte peper gebruikt en de temperatuur van je pan goed onder controle houdt, ben je al een eind op weg. Ik ben dol op dit klassieke recept, maar met de porcini-broodkruimels hapt het net even lekkerder weg. En het is een leuke verrassing.
1. Haal de huid van de guanciale, snijd die grof en doe hem samen met het eekhoorntjesbrood in een blender. Voeg de afgeriste rozemarijnnaaldjes en het in stukjes gescheurde brood toe en maal tot grove kruimels. Rooster de kruimels in een grote droge koekenpan op matig vuur, schep ze regelmatig om tot ze goudbruin zijn en kieper ze in een kom. Rooster de peperkorrels kort in dezelfde pan en stamp ze fijn in een vijzel. Wrijf de peper door een fijne zeef en gooi wat daarin achterblijft weg. Neem de koekenpan een paar minuten van het vuur om een beetje af te koelen.
2. Kook de pasta in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen de guanciale in blokjes van ½ cm, bak ze met de peper in de koekenpan op matig laag vuur uit tot ze goudbruin zijn. Kluts de eieren, rasp bijna alle parmezaan erover en kluts nogmaals.
3. Schep met een keukentang de pasta met een beetje aanhangend water bij de guanciale in de pan om het gaarproces te stoppen. Hussel de pasta en het vet door elkaar, neem de pan van het vuur en – dit is echt heel belangrijk – wacht 2 minuten alvorens het ei erbij te gieten (als de pan te heet is stolt het ei in plaats van dat het heerlijk smeuïg en fluweelzacht blijft). Hussel de pasta goed door elkaar en maak de carbonara zo nodig extra smeuïg met een scheutje van het kookwater. Schep de borden meteen vol, rasp het laatste restje parmezaan erover en geef het broodkruimelstrooisel er apart bij.
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie kookt Italië’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).
[Credits: fotografie David Loftus]
Calorieën: 475 kcal – Vet: 15 g – Verz. vet: 5,7 g – Eiwit: 23 g – Koolhyd.: 66,5 g – Suiker: 3,3 g – Zout: 1,4 g – Vezels: 3 g
VOOR 4 PERSONEN | 30 MINUTEN:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.