1 Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op hoog vuur. Bak de kip, eventueel in porties, rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart.
2 Veeg de pan schoon en verhit de rest van de olie. Voeg wortel, bleekselderij en uisnippers toe en bak ze 5 minuten tot de uisnippers glazig zijn. Voeg de champignons toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de wijn toe en laat die voor de helft inkoken.
3 Doe de stukken kip terug in de pan, met de tijm, laurierblaadjes en bouillon. Laat afgedekt 40-50 minuten zachtjes pruttelen, of tot de kip van het bot loslaat. Schep de kip en groenten in een schaal en houd ze warm. Zeef de kookvloeistof boven een steelpan.
4 Klop de bloem en boter door elkaar, voeg al kloppend toe aan de kookvloeistof en zet de pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Voeg het citroensap en zout en peper naar smaak toe.
5 Meng de room met de eidooiers en klop het mengsel door de saus. Roer de dragon erdoor, schenk de saus over de kip en serveer.
Per portie 1256 kcal, 95,1 g vet (35,5 g verzadigd), 76,4 g eiwit, 20,5 g koolhydraten, 7,8 g suikers
Fotografie Maja Smend
4–6 personen
• 3 el olijfolie
• 1 kip (à 1,4 kg), in 8 stukken gesneden
• 1 grote wortel, in stukken
• 1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
• 1 grote ui, fijngesnipperd
• 150 g champignons, in vieren
• 50 ml witte wijn
• 1 bosje tijm, samengebonden
• 5 laurierblaadjes
• 500 ml kippenbouillon
• 40 g bloem
• 40 g zachte boter
• sap van 1 citroen
• 220 ml slagroom
• 2 eidooiers, geklopt
• 2 el gehakte dragon
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.