Kikkererwten-crêpes met daslookpesto

Kikkererwten-crêpes met daslookpesto

Kikkererwtencrêpes komen veel voor in de Italiaanse keuken en het verbaast me dat wij ze niet vaker eten. Het is een goedkoop recept voor het eind van de lente, als er veel asperges en daslook zijn. (Betaal niet veel geld voor kruiden die ook goedkoop en ruim voorradig zijn. Neem basilicum, waterkers of rucola of een combinatie daarvan in plaats van daslook.) Je kunt het gerecht nog goedkoper maken door de eendeneieren te vervangen door gewone kippeneieren. Je kunt de eieren en kaas ook weglaten voor een veganistische maaltijd.

Bereiding

1. Doe het kikkererwtenmeel in een grote mengkom en klop er geleidelijk 150-160 ml water door om een glad beslag te vormen met de dikte van ongeslagen slagroom. Roer er de reepjes daslookblad en het tafelzout door. Zet 1-4 uur (30 minuten als je echt niet meer tijd hebt) op kamertemperatuur opzij.

2. Maak intussen de daslookpesto. Maal in een vijzel met stamper of in de kleine kom van een keukenmachine het hennepzaad of gehakte amandelen fijn met de rest van de daslook en de pastakaas, als je die gebruikt. Doe er geleidelijk de extra vergine olijfolie bij om een grove pesto te vormen, breng op smaak en fris het op met citroensap. Als je de pesto niet meteen voor dit recept gebruikt of als je deze van tevoren maakt voor een ander recept, dek je deze af met een dun laagje extra vergine olijfolie. Je kunt de pesto maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren.

3. Als je klaar bent om te gaan bakken, veeg dan over het oppervlak van een grote gietijzeren koekenpan of een koekenpan met antiaanbaklaag met een prop keukenpapier die je in gewone olijfolie hebt gedoopt. Zet de pan op heel hoog vuur totdat hij bijna gaat walmen. Draai het vuur lager tot matig-hoog. Schep een soeplepel beslag in de pan, beweeg de pan voorzichtig heen en weer om het beslag tot een gelijkmatige cirkel te laten uitlopen. Bak de crêpe 10 seconden, draai hem dan om met een spatel en bak de andere kant. Laat hem op een bord glijden, houd warm en herhaal deze handelingen totdat je 4 crêpes hebt. Je houdt misschien wat beslag over als je de eerste niet hebt gebruikt om te oefenen.

4. Bak zachtjes in een andere pan in 1 eetlepel gewone olijfolie de eendeneieren, 2 tegelijk, totdat het wit gestold is en de dooiers goudgeel zijn. Geef ze genoeg ruimte om van elkaar gescheiden te blijven en schep er tijdens het bakken wat hete olie overheen. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm. Stoom de asperges 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte, totdat ze net zacht zijn.

5. Leg om te serveren een kwart van de asperges en een gebakken ei op elke crêpe. Breng op smaak en schep er dan een flinke lepel daslookpesto op. Vouw de randen om en eet ze warm op.

(© Emma Lee 2016)

Voor 4 personen

 • 100 g kikkererwtenmeel
 • 2 daslookblaadjes, in reepjes gescheurd, plus 2 handenvol (ongeveer 60 g) daslookblaadjes en -steeltjes, gewassen en grofgehakt
 • 1 tl fijn zout
 • 2 el ongepeld hennepzaad of gehakte amandelen
 • 25 g vegetarische pastakaas, fijngeraspt (desgewenst)
 • 6 el extra vergine olijfolie, plus extra voor een laagje op de pesto zo nodig
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 1-2 el citroensap
 • olijfolie
 • 4 eendeneieren
 • 1 bosje jonge of wilde groene asperges, de houtige uiteinden eraf gebroken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief