Kerstkrans

Kerstkrans

Zelf amandelspijs maken is echt zo makkelijk, dat als je het één  keer zelf gedaan hebt, je je afvraagt waarom je dat niet je hele  leven al doet. Het is namelijk veel lekkerder dan amandelspijs uit de supermarkt en het is maar 5 minuten werk. Zelfgemaakt bladerdeeg is ook lekkerder, maar daar ben je wel even mee bezig, dus pak dat gewoon uit de diepvries.

Bereiding

Amandelspijs:
Maal de amandelen in de keukenmachine met 1 eetlepel van de kristalsuiker fijn. Voeg de rest van de suiker toe en maal nog even door. Splits één ei en voeg de eidooier toe. Voeg een tweede ei helemaal toe en maal tot je een samenhangende spijs hebt. Maal de citroenschil en het amandel extract er kort door. Laat de amandelspijs verpakt in plasticfolie rusten tot gebruik (liefst minstens 1 dag).

Bladerdeeg uitrollen:
Stapel acht plakjes bladerdeeg netjes op elkaar, bewaar de laatste twee plakjes in de koelkast. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van circa 60 cm lang.

Krans oprollen:
Vorm van de amandelspijs een mooie gladde rol van 60 cm lang. Leg de amandelspijs midden op het bladerdeeg, snijd het bladerdeeg bij en rol op. Snijd de uiteinden bij en vorm de rol tot een cirkel.  Leg de krans met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Vormpjes uitsteken:
Steek sterretjes en/of hulst-blaadjes uit de achtergehouden plakjes bladerdeeg en plak ze met een beetje water op de krans. Bedek de naad waar de uiteinden samenkomen met een van de sterren. Laat de kerstkrans 30 minuten opstijven in de koelkast.

Krans bakken:
Verwarm tijdig de oven voor tot 225 °C. Klop het derde ei los en bestrijk de krans met losgeklopt ei. Je kunt de krans ook twee keer met losgeklopt ei bestrijken. Dan glanst- ’ie nog mooier. Bak de krans in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Krans garneren:
Verwarm 1 eetlepel abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de nog hete kerstkrans met de abrikozenjam en versier met de bigarreaus en sinaasappelschil. Serveer warm of koud.

Baktip: maak de spijs een dag van tevoren, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.

Voor 1 krans, 8-10 personen:

Krans:

  • 250 g blanke amandelen
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 2 el geraspte citroenschil
  • 1 el amandelextract (optioneel)
  • 1 pakje roomboterbladerdeeg (450 g, 10 plakjes, diepvries)
  • bloem, om te bestuiven

Garnering

  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el bigarreaus
  • 1 el gekonfijte sinaasappelschil

Dit is je bakgerei: keukenmachine + Deegroller


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief