1 Doe de annattozaadjes* in een kleine steelpan, giet er een kopje koud water over, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur stoven. Neem van het vuur en laat de zaadjes een paar uur weken. Laat uitlekken in een zeef en bewaar het vocht.
3 Mix de uitgelekte annattozaadjes, piment, oregano, korianderzaad, kaneel, komijn, saffraan, knoflook, ui, chilipoeder en zeezout in de keukenmachine tot een grove pasta. Voeg citrussap, azijn en circa 4 eetlepels van het annatto-weekvocht toe; mix alles nog even kort door elkaar. Schep het mengsel in een niet-metalen kom.
4 Leg de karbonades in de marinade, dek ze af met folie en laat ze laat ze 3–4 uur of tot de volgende dag marineren in de koelkast.
5 Laat de karbonades op kamertemperatuur komen. Steek de barbecue aan of zet een grillpan op middelhoog vuur. Rooster de karbonades, afhankelijk van de dikte, 6–10 minuten per kant (één keer omkeren) en bestrijk af en toe met marinade over. Laat een paar minuten rusten.
6 Vermeng voor de uiringen de bloem en het chilipoeder met flink wat zout en peper in een grote kom.
7 Verhit de olie in een grote steelpan of frituurpan tot 180 °C. Haal de uiringen in porties door het bloemmengsel; zorg dat ze er goed mee worden bedekt. Schud overtollige bloem eraf en laat de uiringen voorzichtig in de olie zakken. Frituur ze in 1–2 minuten goudbruin. Neem ze uit de pan met een schuimspaan, laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm terwijl je de rest van de uiringen frituurt.
8 Doe de uiringen in een kom en geef ze bij de hele of aangesneden karbonades.
Per portie 505 kcal, 32,3 g vet (8,1 g verzadigd), 31 g eiwit, 20,9 g koolhydraten, 7,2 g suiker.
*Waar haal je die pepers?
Annattozaadjes (gebruikt voor de kleur) en tamarindepulp zijn meestal verkrijgbaar in toko’s en gespecialiseerde Aziatische winkels. Gedroogde Mexicaanse chilipepers kun je online kopen, bijvoorbeeld bij mexataste.com of dailydelisshop.nl.
Recept Andy Harris
Fotografie Con Poulos
6 personen
• 6 varkenskarbonades
Achiote-recado
• 2 el annattozaadjes
• 4 tenen knoflook, ongepeld
• 1 ui, in 8 parten
• 1 el gemalen piment
• 1 el gedroogde oregano
• 1 el korianderzaad
• 1 el kaneel
• 1 el komijnzaad
• 1 tl saffraan
• 2 el ancho-chilipoeder of ander (Mexicaans) chilipoeder
• 1 el zeezout
• 200 ml sinaasappelsap
• sap van 2 limoenen
• 50 ml ciderazijn
Pittige uiringen
• 6 el bloem
• 6 el chili- of paprikapoeder
• plantaardige olie, om te frituren
• 2 grote uien, in heel dunne ringen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.