Kalkoen op z’n lekkerst

Kalkoen op z’n lekkerst

Met dit recept zit je kalkoen barstensvol smaak. De damp van het fruit maakt het vlees lekker zoet. Niet moeilijk en ideaal voor een kerstdiner. Pak de kalkoen een paar uur voor het braden uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Bereiding

1. Als je de kalkoen met kerstboter wilt maken, zie dan het dit recept en volg de stappen 2 tot en met 4.

2. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Stop de clementines en de helft van de kruiden in de buikholte van de kalkoen, samen met de kruiden en bewaar 1 takje rozemarijn. Ris de naaldjes van de onderkant en steek met het takje het losse vel rond de holte vast, zodat de kalkoen zijn vorm behoudt tijdens het braden.

3. Gebruik je een vulling, open dan de nekholte en duw er zo veel mogelijk vulling in. Kijk op hier voor ‘Jamie’s klassieke kalkoenvulling’.

4. Als je al een saus of jus hebt gemaakt, heb je de groenten niet nodig. Heb je nog geen saus, snijd de wortels en bleekselderij dan in plakjes, en de uien in ringen. Verdeel ze over de bodem van een braadslee. Leg de kalkoen erop en bedek hem met alufolie. Schuif de braadslee in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 ºC.

5. Braad de kalkoen 35–40 minuten per kilo – een exemplaar van 7 kg heeft dus 4–4½ uur de tijd nodig. Er zijn echter veel factoren die meespelen, zoals het type oven en de kwaliteit van de vogel, dus controleer je kalkoen om de 30 minuten en bedruip hem met het braadvocht. Verwijder de folie na 3½ uur, zodat het vel krokant wordt.

6. Om de gaarheid te testen steek je een vleesthermometer in het dikste deel van de borst. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is een eersteklas kalkoen klaar. Houd voor een goedkopere, wat minder malse kalkoen 82 °C aan.

7. Houd de kalkoen schuin, zodat de sappen eruit vloeien. Doe hem over op een schaal en laat minstens 30 minuten rusten met 2 lagen alufolie en 2 theedoeken erover om hem warm te houden. Snijd aan en serveer.

Per portie 1316 kcal, 50,6 g vet (15,4 verzadigd), 211,7 g eiwit, 2,3 g koolhydraten, 1,7 g suikers

  • 2–4 clementines, gehalveerd
  • 1 kalkoen, 6–8 kg
  • wat takjes kruiden, bijv. rozemarijn, laurier en tijm

Vulling (optioneel)

  • 2 klonten boter of gebruik onze kerstboter
  • 2–3 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 uien

Meer kerstrecepten?
Ga naar recept Jamie’s klassieke kerstkalkoen
Ga naar recept klassieke kalkoenvulling
Ga naar recept lekkere jus
Ga naar recept kerstboter voor in de kalkoen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief