Er gaat niets boven een oer-Hollandse gehaktbal met een knaller van een klassieke stamppot! Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Dit recept is oorspronkelijk van culinair journalist Johannes van Dam. Vroeger werden er garnalen in gehaktballen verwerkt bij gebrek aan goed vlees. Volgens deze culinaire held was de bal met garnalen de allerlekkerste.’ Dat willen we proeven!
1. Breng de aardappels in een grote pan met koud water en wat zout aan de kook en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat de aardappels 10 minuten droogstomen.
2. Meng ondertussen het gehakt, de garnalen, peterselie, eidooiers en het paneermeel in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper. Draai er 4 grote ballen van.
3. Verhit 50 gram boter in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Bak de gehaktballen in 5 minuten rondom goudbruin. Draai ze regelmatig. Zet dan het vuur laag en laat de gehaktballen 10 minuten garen met het deksel op de pan. Zo verbranden ze niet rondom.
4. Haal de gehaktballen uit de pan en voeg nog eens 50 gram boter toe aan de jus, laat de boter smelten en verwarm nog 1 minuut.
5. Verhit de melk in een steelpan op laag vuur. Laat de laatste 50 gram boter smelten in de melk. Voeg de melk met een snufje nootmuskaat toe aan de aardappels en pureer ze met een pureestamper tot een grove puree. Breng de puree op smaak met zout en peper.
6. Schep de rauwe andijvie door de aardappelpuree. Serveer de gehaktballen op de andijviestamppot met een flinke lepel van de boterjus.
Credits recepten: Bart van Olphen; Fotografie Saskia Lelieveld
Voor 4 personen
Tip Vroeger werden in de Jordaan in Amsterdam veel garnalen gepeld. Neem voor dit recept naar traditie dus Hollandse garnalen.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.