Jordanese gehaktbal met andijviestamppot

Intro

Er gaat niets boven een oer-Hollandse gehaktbal met een knaller van een klassieke stamppot! Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Dit recept is oorspronkelijk van culinair journalist Johannes van Dam. Vroeger werden er garnalen in gehaktballen verwerkt bij gebrek aan goed vlees. Volgens deze culinaire held was de bal met garnalen de allerlekkerste.’ Dat willen we proeven!

Ingrediënten

Voor 4 personen 


Tip Vroeger werden in de Jordaan in Amsterdam veel garnalen gepeld. Neem voor dit recept naar traditie dus Hollandse garnalen.

Bereiding



1. Breng de aardappels in een grote pan met koud water en wat zout aan de kook en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat de aardappels  10 minuten droogstomen.

2. Meng ondertussen het gehakt, de garnalen, peterselie, eidooiers en het paneermeel in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper. Draai er 4 grote ballen van.

3. Verhit 50 gram boter in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Bak de gehaktballen in  5 minuten rondom goudbruin. Draai ze regelmatig. Zet dan het vuur laag en laat de gehaktballen 10 minuten garen met het deksel op de pan. Zo verbranden ze niet rondom.

4. Haal de gehaktballen uit de pan en voeg nog eens 50 gram boter toe aan de jus, laat de boter smelten en verwarm nog 1 minuut.

5. Verhit de melk in een steelpan op laag vuur. Laat de laatste 50 gram boter smelten in de melk. Voeg de melk met een snufje nootmuskaat toe aan de aardappels en pureer ze met een pureestamper tot een grove puree. Breng de puree op smaak met zout en peper.

6. Schep de rauwe andijvie door de aardappelpuree. Serveer de gehaktballen op de andijviestamppot met een flinke lepel van de boterjus.

Credits recepten: Bart van Olphen; Fotografie Saskia Lelieveld