- Verwarm de oven voor tot 120 °C. Breek de chocolade in stukjes in een hittebestendige kom, doe de boter, espresso en een flinke snuf zeezout erbij, zet de kom op een pan zacht kokend water en blijf regelmatig roeren om alles heel langzaam te laten smelten. Klop intussen de eieren en suiker lichtgeel en tot het ongeveer in volume verdubbeld is, en spatel het rustig door het gesmolten chocolademengsel.
- Breng water aan de kook. Verdeel het chocolademengsel over zes koffiekopjes of ramekins en zet ze in een braadslede. Zet de slede in de oven en giet er zo veel kokend water bij dat de kopjes tot halverwege onderstaan. Bak de chocodesserts exact 20 minuten, haal ze uit de oven en laat ze 2 uur in het water afkoelen. Ik schaaf er voor het serveren soms nog wat krullen chocola over of geef er vers fruit, zoals kersen, stukjes bloedsinaasappel of (bos)aardbeitjes, met een lepel yoghurt of crème fraîche bij.
ENERGIE |
VET |
VERZ VET |
EIWIT |
KOOLHYD. |
SUIKER |
ZOUT |
VEZELS |
400 kcal |
26,8 g |
15,9 g |
3,8 g |
38,6 g |
38,5 g |
0,4 g |
0,0 g |
Voor 6 personen
Bereiding: totaal 40 minuten, plus afkoelen
- 150 g pure chocolade (70%)
- 125 g boter
- 50 ml goede espresso
- 2 grote eieren
- 125 g ruwe rietsuiker
- zeezout