Japanse bavettesalade met lotuschips

Japanse bavettesalade met lotuschips

Deze Japanse salade heeft een verrassende smaak die komt van de yuzu in de dressing. Yuzu is een weergaloze Japanse citrusvrucht. Het is het lekkerste als je het vlees een paar uur laat marineren of ‒ liever nog ‒ tot de volgende dag.

Bereiding



1 Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kleine kom. Proef en voeg eventueel wat extra citrussap en/of suiker toe (de ene sojasaus is namelijk wat zouter dan de ander).

2 Doe de steaks in een plastic zak en schep er 3–4 eetlepels van de dressing bij. Laat ze een paar uur of (liever nog) een nacht marineren in de koelkast.

3 Zet een grillpan op hoog vuur en gril de steaks 2–3 minuten per kant voor medium-rare ‒ als de steaks erg dik zijn, braad ze dan nog 5 minuten in een oven op 200 °C. Dek de steaks losjes af met alufolie, laat ze ongeveer 10 minuten rusten en snijd ze dan in dunne plakjes. Houd zolang apart.

4 Kook de sperziebonen 1 minuut in een pan kokend water met wat zout. Laat ze uitlekken, spoel ze af met koud water en laat de sperziebonen drogen op een schone theedoek.

5 Leg de plakjes lotuswortel tussen keukenpapier en druk ze aan, zodat het vocht geabsorbeerd wordt. Verhit de olie in een kleine wok op middelhoog vuur. Laat een blokje brood in de olie vallen; als het langzaam sist, is de olie op temperatuur.

6 Bak de lotuswortel in 2–3 minuten goudbruin, neem ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de plakjes knoflook 1 minuut in de olie (waar je ook de chips in hebt gebakken), tot ze licht goudbruin zijn ‒ zorg dat de olie niet te heet wordt, anders verbranden ze. Haal de knoflook er met een schuimspaan uit, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zeezout.

7 Verdeel de waterkers en sperziebonen over een schaal, leg de plakjes steak erop en strooi de radijs erover. Bedruppel de salade met de dressing en strooi de bieslook, de lotuschips en de krokante knoflook erover.

Tip Verse lotuswortels en yuzu kun je kopen in de meeste toko’s. Heeft de toko geen yuzu, meng dan 2 el grapefruitsap met 2 el limoensap. Kun je geen verse lotuswortel vinden, kies dan voor de geconserveerde variant. Snijd voor de chips de lotuswortel in heel dunne plakjes, het liefst met een mandoline (gebruik de beschermkap).

Per portie 213 kcal, 12 g vet (4,9 g verzadigd), 20 g eiwit, 6,7 g koolhydraten, 5,7 g suikers

6 personen

• 4 bavette- of sirloinsteaks (à 125 g)

• 250 g sperziebonen

• 2 flinke handenvol waterkers of andere pittige sla

• 4 radijsjes, in dunne plakjes

• 1 el fijngeknipte bieslook



Dressing

• 4 el lichte Japanse sojasaus

• 4 el yuzusap (zie tip), plus extra

(optioneel)

• 1 el fijne kristalsuiker, plus extra

(optioneel)

• 3 tl fijngeraspte gemberwortel

• 2 kleine sjalotjes, gepeld, fijngesnipperd



Krokante knoflook & lotuschips

• 20 heel dunne plakjes rauwe lotuswortel (zie tip) of in dunne plakjes gesneden sjalotten

• 400 ml plantaardige olie

• 1 à 2 blokjes brood, om de olie te testen

• 4 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief