Een hele zeeforel is een voortreffelijke vis en bakken in zout voorkomt dat-ie uitdroogt in de oven. Zet de vis in zijn zoutkorst op tafel en breek hem open om je gasten te imponeren. Serveer met de smaakvolle amandel-tuinbonensalade.
1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en snijd de vrucht dan in schijfjes; stop die in de buikholte van de forel, samen met de kruiden.
3. Meng in een grote kom het steenzout, de eiwitten, eieren, gehakte rozemarijn en citroenrasp met 3 eetlepels water door elkaar. Verdeel de helft van dit mengsel over een braadslee die precies groot genoeg is voor de vis. Leg de vis dan op zijn zoutbed en verdeel de rest van het mengsel erover; druk het lichtjes aan en laat kop en staart onbedekt.
4. Bak de vis 55 minuten in de oven, tot zich een harde zoutkorst heeft gevormd.
5. Maak intussen de salade. Spreid de amandelen uit over een braadslee en rooster ze in de oven in zo’n 6 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.
Doe de tuinbonen in een pan, giet er ruim kokend water bij en kook ze 2 minuten. Laat ze schrikken in een vergiet onder koud stromend water en knijp de bonen uit hun grijze velletjes (tenzij ze heel jong en zacht zijn). Meng ze met het citroenvruchtvlees, de spinazie, amandelen, olijfolie en dille. Voeg zwarte peper toe – maar geen zout.
6. Controleer de gaarheid van de vis: steek er een metalen pen in en trek hem na een paar seconden terug – hij moet dan heet aanvoelen. Breek de korst open, veeg al het zichtbare zout eraf en fileer de vis. Geef de salade erbij.
6–8 personen
• 1 citroen
• handvol zachte kruide, zoals dille, venkelgroen, peterselie en kervel
• 1 grote zeeforel (ca. 2,5 kg), ingewanden verwijderd, maar schubben, kop en staart intact
• 3 kg grof steenzout
• 4 eiwitten
• 2 eieren
• naaldjes van 4 takjes rozemarijn, gehakt
Amandel-tuinbonensalade
• 75 g hele, blanke amandelen
• 300 g gedopte tuinbonen
• fijngehakt vruchtvlees van 2 kleine ingemaakte citroenen
• 500 g babyspinazie
• 3 el extra vergine olijfolie
• handjevol dille, fijngehakt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.