Begin een dag van tevoren aan dit recept, want de peren worden nóg lekkerder als ze een nacht in het pocheervocht kunnen staan. Ze krijgen dan een prachtige goudgele kleur en nemen de heerlijke smaken van de specerijen op.
1 Hang de theezakjes in een grote, ondiepe pan waar alle peren in passen. Voeg 450 ml kokend water toe, roer de suiker erdoor en laat de thee 2 minuten trekken (gooi de theezakjes dan weg).
2 Snijd met een dunschiller drie flinke repen van de sinaasappelschil en doe die met de saffraan en gember in de thee. Kneus de kardemompeulen met de zijkant van een groot mes (zodat ze een beetje opengaan) en doe ze ook in de pan. Breng de thee op hoog vuur aan de kook, draai dan het vuur laag en houd hem zachtjes aan de kook.
3 Schil en halveer de peren en verwijder de klokhuizen. Laat de peren in de thee zakken en pocheer ze 15-25 minuten, tot ze net zacht zijn — de tijd hangt af van hoe rijp de peren zijn; hoe rijper de peer, hoe korter de kooktijd. Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en verdeel ze in een enkele laag over een grote schaal. Breng het pocheervocht aan de kook en laat het dikker worden en voor de helft inkoken. Haal dan de sinaasappelschil, gember en kardemom eruit met een schuimspaan, giet de siroop over de peren en laat afkoelen. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.
4 Vet de volgende dag een bakplaat in met wat van de olie. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Draai het vuur uit, druppel de honing over de zaadjes en schep om. Doe het mengsel over op de bakplaat en laat afkoelen.
5 Warm de peren en siroop voor het serveren op in een pan op middelhoog vuur. Verdeel ze over schaaltjes, bestrooi ze met de sesamzaadjes en druppel het pocheervocht erover.
Tip Gepocheerde peren zijn heerlijk met een bolletje vanille-ijs of wat dikke Griekse yoghurt.
PER PORTIE 189 kcal, 3,9 g vet (0,6 g verzadigd), 1,4 g eiwit, 39,8 g koolhydraten, 39,7 g suikers, 0,01 g zout, 3,8 g vezels
6 PERSONEN
• 2 zakjes earl grey-thee
• 125 g fijne kristalsuiker
• 1 sinaasappel
• snuf saffraandraadjes
• stukje gemberwortel (à 1 cm)
• 4 kardemompeulen
• 6 conference-peren
• slaolie, om in te vetten
• 4 el sesamzaad
• 2 tl vloeibare honing
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.