Lamsribbetjes in sinaasappel marinade

Lamsribbetjes in sinaasappel marinade

Wijnand Boon: ‘Soms ontstaan recepten per ongeluk. Onze buurvrouw Mariceli kwam langs met een zak vol met sinaasappels toen ik een marinade aan het maken was voor lam voor op de barbecue. Toen ze wegging, zette ik de zak op het aanrecht en ging verder met knoflook hakken en rozemarijnblaadjes van de steel trekken. Ik dacht nog wat na over hoe lief het is dat onze buren steeds op de stoep staan met groenten en fruit die ze net van het land hebben gehaald en besloot om sinaasappel toe te voegen aan de marinade. Waarom kwam Mariceli ze anders juist op dat moment brengen? Niks per ongeluk, het lam en die sinaasappel waren voor elkaar bestemd!’

Bereiding

1. Snijd het oranje deel van de schil van de sinaasappel en doe die in de vijzel. Bewaar de sinaasappel. Doe de knoflooktenen, rozemarijn, tijm en het zout bij de sinaasappelschil. Stamp tot alles fijngemalen en goed vermengd is. Doe de olijfolie erbij en roer door.

2. Marineer de lamskoteletjes met de sinaasappeldressing, dek af en plaats in de koelkast. Laat ze minimaal 4 uur marineren, een hele nacht is nog beter. Pers de sinaasappel uit en bewaar het sap. Verwarm een pan met dikke bodem op hoog vuur. Olijfolie in de pan is waarschijnlijk niet nodig door de olijfolie in de marinade en de hoge hitte, waardoor de koteletjes snel dichtschroeien. Maar je kunt als dat nodig is altijd wat extra olijfolie toevoegen.

3. Schroei de lamskoteletjes in 1,5 minuut dicht aan de ene kant en 1,5 minuut aan de andere kant. Zet het vuur middelhoog en voeg het sinaasappelsap toe. Als het inkookt, laat het een glazuurlaagje achter op het vlees.

4. Serveer met bijvoorbeeld ensalada de hinojo con naranja y granada (venkelsalade met sinaasappel en granaatappel) en gekonfijte en daarna gebakken aardappelen.

Voor 4 personen

bereidingstijd 15 minuten plus 4 uur marineren

  • 1 biologische sinaasappel
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 3 takjes rozemarijn, geplukt
  • 4 takjes tijm
  • ½ tl grof zeezout
  • 2 el olijfolie
  • 800 g lamskoteletjes

 Ook nodig

  • vijzel

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief