Homemade stroopwafels

Homemade stroopwafels

De stroopwafel is een van de meest gegeten koekjes van Nederland. Maar veel toeristen zijn er ook dol op en wordt hij en masse ingeslagen en als souvenir mee naar huis genomen. Maak ze zelf thuis en eet als ze nog een beetje warm zijn.

Bereiding1 Los de gist op in de lauwwarme melk. Klop het ei los. Meng de gesmolten boter (niet te heet!), de basterdsuiker en het ei door de melk met gist. Meng de bloem met het zout en het kaneelpoeder. Meng met het boter-eimengsel en roer tot er een egaal deeg ontstaat.

2 Dek het deeg af met een warme, vochtige doek en laat het op een warme plek (bijvoorbeeld op een zonnige plek in huis of bij de verwarming) 1 uur rijzen.

3 Maak ondertussen de stroop. Vorm van het deeg balletjes van circa 30 gram (voor een grote wafel) of 15 gram (voor een kleine wafel) en leg ze niet te dicht tegen elkaar op een schaal of bakplaat, zodat ze elkaar ook tijdens het rijzen niet raken. Dek ze weer af met de warme vochtige doek en laat ze 10 minuten rijzen.

4 Vet een wafelijzer in met een beetje boter en bak van de balletjes goudbruine wafels (zo’n 2 minuten). Steek eventueel een rondje uit met een stevige metalen uitsteekring. Bewaar de snippers in een bakje. Als je ze niet uitsteekt, zien de wafels er wat ambachtelijker uit.

5 Karamelliseer voor de kaneelstroop de suiker in porties in een pan. Voeg opnieuw suiker toe zodra de suiker gekaramelliseerd is. Verwarm in een andere pan de kookroom met de suikerstroop. Blus de karamel af met de roommassa en laat koken tot de karamel is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg het kaneelpoeder toe en roer de boter in klontjes erdoor. Laat de karamel afkoelen tot circa 50 ºC. 

6 Snijd de wafels zo snel mogelijk na het bakken met een puntig mes voorzichtig horizontaal doormidden. Bestrijk één kant met de stroop, leg ze weer op elkaar en druk voorzichtig aan. Het is even uitproberen hoeveel stroop je nodig hebt. 

Let op: Neem je te weinig, dan worden de wafels te droog. Neem je te veel, dan loopt de stroop eruit.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek De wereld van de stroopwafel

 

Voor 30 grote (8 cm ø)
of 60 kleine stroopwafels (5,5 cm ø)
– lauwwarme melk
– 50 g verse gist (of twee zakjes gedroogde)
– 250 g gesmolten boter
– 150 g witte basterdsuiker
– 1 ei
– 500 g tarwebloem
– Snufje zout
– ¼ tl kaneel
– Extra boter (om het wafelijzer in te vetten)
– 1 portie stroop (zie hieronder)

voor de kaneelstroop
– 500 g suiker
– 75 ml kookroom
– 75 g suikerstroop
– 1 mespuntje kaneelpoeder
– 225 g boter

Extra nodig: wafelijzer, suikerthermometer


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief