‘Kip en citroen vormen een klassieke combinatie. Dit is de Aziatische variant die onze kinderen in Chickenstreet in Hanoi in Vietnam ontdekten. Sinds die tijd is dit hun favoriete kip. En hete bliksem doet mij aan vroeger denken, toen mijn moeder hete bliksem maakte.’, vertelt Guus Meeuwis.
1. Pel en snipper voor de marinade de sjalotten en de knoflook. Schil de gemberwortel en rasp fijn. Verwijder de buitenste bladeren en de wortels van het citroengras en snijd het witte gedeelte heel fijn.
2. Bewaar de bovenste helft van het citroengras. Rasp de schil van de limoen fijn en snijd de limoen in partjes. Meng alle ingrediënten, behalve het bovenste gedeelte van het citroengras en de partjes limoen, samen met 2 eetlepels olijfolie door elkaar en voeg versgemalen peper naar smaak toe. Wrijf de kippendijen met de marinade in. Leg ze in een schaal, leg hier het stuk citroengrasstengel en de limoenpartjes op en dek af met plasticfolie. Laat de marinade 24 uur in de koelkast intrekken.
3. Verwarm de volgende dag de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Plaats hier een ovenrooster op en leg daarop de kippendijen met het vel naar beneden en daarbovenop het citroengras en de partjes citroen. Rooster de kip circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de kip en rooster nog 15 minuten tot het vel gelijkmatig bruin is.
4. Schil voor de hete bliksem de zoete aardappels, 1 granny smith en de elstar en snijd ze allemaal in blokjes. Kook de aardappels en appels in water met zeezout in circa 15 minuten gaar. Schil de gemberwortel en rasp fijn. Pluk de blaadjes van de koriander en hak fijn. Schil de tweede granny smith en snijd in dunne reepjes.
5. Giet de aardappels en appels af, voeg de kokosmelk toe en stamp met een pureestamper fijn. Meng met de geraspte gemberwortel, de fijngehakte koriander en 1 theelepel versgemalen zwarte peper.
6. Garneer de hete bliksem met de reepjes appel en serveer met de geroosterde kip.
Dit recept komt uit het boek ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ van Guus Meeuwis (€15,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 personen, 50 minuten + 24 uur marineren vlees:
Marinade:
Hete bliksem:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.