Hemelse zalmsalade met krieltjes

Hemelse zalmsalade met krieltjes

Bereiding

Zalm met nieuwe aardappeltjes is een combinatie die altijd werkt, op voorwaarde dat je de zalm niet te gaar laat worden. Deze salade is heerlijk fris en zo eenvoudig als wat. Hij geeft je echt een puur en gezond gevoel en is perfect voor zowel de lunch als het diner. Vanzelfsprekend kun je hem het hele jaar door klaarmaken, maar zomers, met heerlijk verse, nieuwe aardappeltjes en een glas koele witte wijn, is hij op zijn best.


1. Verhit de oven op 180 °C/gasovenstand 4. Scheur een groot, vierkant stuk aluminiumfolie af en leg de zalm er met het vel naar beneden op. Wrijf de vis in met een snufje peper en zout, een klontje boter, een scheutje extra vergine olijfolie en een scheutje citroensap. Vouw het folie om de zalm heen en maak de uiteinden goed dicht. Leg het pakket exact 12 minuten op een bakplaat in de hete oven en laat de zalm vervolgens in het folie afkoelen.

2. Doe intussen de nieuwe aardappeltjes in een grote pan met gezouten, kokend water. Pak de bosjes munt en dille bij elkaar en trek er de bovenste 5 centimeter af. Leg de topjes apart, bind de takjes bij elkaar en doe ze bij de aardappelen in de pan. Hoe snel je aardappelen gaar zijn, is afhankelijk van hoe ‘nieuw’ ze zijn. Hoe verser ze zijn, hoe korter de kooktijd. Begin ze na 8-10 minuten te controleren. Ze moeten lekker zacht zijn. Giet de aardappelen af, vis de takjes uit de pan en gooi ze weg. Laat de kleine aardappeltjes heel, druk grotere exemplaren een beetje plat of snijd ze doormidden of in kwarten, en schep ze op een mooie serveerschaal. Strooi er wat peper en zout over en besprenkel ze met een flinke scheut citroensap.

3. Maak nu vlug de dressing. Doe een flinke scheut extra vergine olijfolie en een snufje peper en zout in een mengkom. Je kunt de apart gehouden dille en muntblaadjes fijnhakken en de komkommer raspen, maar ik vind het handiger om de komkommer overlangs in te snijden, er de dille en munt in te proppen en de komkommer grof te raspen. Het is een Japanse techniek waarbij de kruiden flink gekneusd worden en de smaken optimaal tot hun recht komen. Rasp ze eerst op een plank en doe ze vervolgens in de kom. Rasp de schil van een citroen erboven met de fijne kant van de blokrasp (houd een beetje apart als garnering) en voeg het sap toe. Roer er de yoghurt door en breng de dressing op smaak.

4. Trek de afgekoelde zalm in grove stukken en strooi ze over de nieuwe aardappeltjes. Gooi het vel en eventuele graatjes weg. Schep er de komkommerdressing op, strooi er een snufje peper en zout, en eventueel nog wat geraspte citroenschil over, besprenkel alles met een scheutje citroensap en maak het af met beetje dille. Wat een heerlijkheid.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€29,99 Kosmos Uitgevers).

voor 4 personen



Voor de salade

  • 700 g zalmfilet, met vel, zonder schubben en graten
  • zeezout en peper
  • klein klontje boter
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 600 g nieuwe aardappeltjes, schoongeboend
  • klein bosje verse munt
  • klein bosje verse dille


Voor de komkommerdressing

  • extra vergine olijfolie
  • 1 komkommer
  • 2 citroenen
  • 4 volle eetlepels dikke Griekse yoghurt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief