Havermoutrepen met pitten & zaden

Havermoutrepen met pitten & zaden

Mijn dochters vonden het heerlijk om deze flapjacks, repen van boter, suiker en havermout, met hun oma te maken. Het stond steevast op het programma als ze daar bleven slapen.

BereidingAls ik de meisjes kwam ophalen, lagen de repen nog af te koelen op de bakplaat naast het fornuis of ze lagen al in het speciale havermoutrepenblik dat op de plank bij de rest van de blikken (blikken voor chips, blikken voor koekjes, blikken voor thee…) stond. De repen waren altijd net niet te kleverig en net niet te hard. Soms zaten er pitten en zaden in, soms niet. Dit recept is mijn interpretatie van een recept dat nooit is opgeschreven. De meisjes en ik zijn het erover eens dat deze repen aardig in de buurt van die van hun oma komen.

1. Verwarm de oven voor tot 170 °C en vet een bakblik van 20 x 30 cm in.
 
2. Voeg de boter met de golden syrup en de lichte basterdsuiker toe aan een grote pan met dikke bodem. Verhit rustig en regelmatig roerend 3 tot 4 minuten, tot de boter en de suiker zijn gesmolten. Haal de pan van het vuur en voeg de havermout en twee derde van de pitten en zaden toe. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel.

3. Schep in de bakvorm, spreid uit en strijk glad met een spatel. Strooi de rest van de pitten en zaden erover en bak 18 tot 20 minuten in de oven, tot de koek goudbruin is.

4. Snijd de koek met een mes los van het bakblik. Kerf de bovenkant van de koek in rechthoeken of vierkanten, maar laat in het bakblik afkoelen voor je hem eruit haalt en op een plank helemaal doorsnijdt.

5. De repen zijn een paar weken houdbaar in een luchtdicht afgesloten bakje.

Dit recept komt uit het boek ‘Time’ van Gill Meller (€29,95, Good Cook).

voor ongeveer 12 stuks:

  • 150 g boter, plus extra om in te vetten
  • 4 el golden syrup (rietsuikerstroop, o.a. beter gesorteerde supermarkt) of schenkstroop
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • 250 g havermout
  • 4 el gemengde pitten en zaden, waaronder pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief