Ham-preitaart met broccoli

Ham-preitaart met broccoli

Deze hartige taart met broccoli en ham is heerlijk als lunchgerecht. Of serveer hem als hoofdgerecht met een groene salade.

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter in een pan en fruit de prei en het sjalotje met de helft van de tijmblaadjes 5 minuten, tot ze zacht zijn, maar nog niet verkleurd – doe er wat water bij als ze aan de pan vastplakken. Zet weg.

2 Snijd de broccolistelen in stukjes van 3 cm en halveer de grotere roosjes. Blancheer ongeveer 3 minuten in ruim kokend water met zout en laat goed uitlekken.

3 Bestrijk een springvorm met een doorsnee van 26 cm licht met een beetje olijfolie en bekleed hem met een laag filodeeg. Druk het deeg voorzichtig aan in de hoeken en laat een paar cm over de rand hangen. Bestrijk het deeg met nog wat olie, strooi er wat van de resterende tijmblaadjes over en leg de volgende laag deeg erop. Herhaal het proces van met olie bestrijken, tijmblaadjes strooien en een vel deeg erop leggen tot je een volledig gevulde vorm hebt – ongeveer 4 plakjes filodeeg. Bak de deegbodem 3-5 minuten in de oven tot hij kleur begint te krijgen.

4 Roer de broccoli en de ham door het preimengsel en schep dan de vulling op de deegbodem.

5 Klop de eieren en de melk los met een snuf zwarte peper en meng er dan ¾ van de kaas doorheen. Giet over de groenten en de ham en strooi de rest van de kaas erover. Zet de taart op een bakplaat en bak 25-30 minuten tot hij gaar is. Haal uit de oven en laat nog 15 minuten staan voor je hem opdient met een groene salade.

• 10 g roomboter
• 2 preien, in ringetjes
• 1 sjalotje, in ringetjes
• blaadjes van 8 takjes tijm
• 200 g broccoli
• 1 el olijfolie
• 3-4 plakjes (ongeveer 170 g) filodeeg 
• 60 g ham (parma-, serano- of Coburgerham), fijngesneden
• 3 eieren, losgeklopt
• 300 ml halfvolle melk
• 75 g rijpe cheddar, geraspt
• groene salade, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine