Tajine is het bekendste gerecht van Marokko: een stoofpot met lam, kip of vis en groenten die langzaam gaart. Het is genoemd naar de pot met kegelvormig deksel waarin de stoofpot van oudsher wordt bereid. Het model zorgt ervoor dat de stoom neerslaat in het gerecht, waardoor het zijn sappen bewaart. Deze vegetarische tajine heeft geen vlees nodig voor de smaak – de groenten absorberen de geuren van de koriander, de komijn, de saffraan, de gember en de tomatige bouillon. Snijd de groenten tamelijk grof zodat ze niet uit elkaar vallen. Serveer met nootachtige couscous.
1 Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, zet je ze een nacht te weken. Giet ze de volgende dag af, doe ze in een grote pan en bedek ze met water. Breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes koken, tot ze zacht zijn.
2 Doe de uien in een kom, giet er kokend water over en laat ze enkele minuten staan. Haal ze er voorzichtig uit en pel ze.
3 Schil de gember en hak in grove stukken. Doe die in een grote pan met de saffraan, de komijn en korianderzaden, het meeste van de munt- en peterselieblaadjes, de tomatenpuree en de groentebouillon. Breng aan de kook en voeg dan de uien, de wortel, de pompoen en de aardappel toe. Doe het deksel erop en laat 10 minuten pruttelen. Voeg dan de resterende groenten en de kikkererwten toe. Dek weer af en laat nog 20 minuten trekken, onder af en toe roeren.
4 Kook de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Haal de tajine van het vuur. Schep de couscous op de borden en de tajine erop. Bestrooi met de overgebleven munten peterselieblaadjes. Serveer met harissa.
Per portie 308 cal., 3,5 g vet (0,5 g verzadige),
13,8 g eiwit, 51,8 g koolhydraten, 9,8 g suikers
6 personen
• 200 g gedroogde of 400 g kikkererwten uit blik
• 8 kleine uitjes
• 2 wortels, in grove repen
• 500 g pompoen, in grote stukken
• 1 grote aardappel, in stukken
• ½ groene kool, in 8 parten
• 2 courgettes, in grove repen
• 5 kleine aubergines, in de lengte doormidden gesneden
• 30 g verse gember
• een flinke snuf saffraan
• 1 tl komijnzaad
• 2 tl korianderzaad
• 2 el muntblaadjes, grof gehakt
• 2 el bladpeterselie, grof gehakt
• 1 el tomatenpuree
• 1 l groentebouillon
• 300 g couscous
• harissa, voor erbij
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.