Mandy Yin: ‘Als ik in Maleisië ben, plan ik altijd een etentje bij Meng Kee, een restaurant halverwege Jalan Alor, een van de grootste eetstraten in de Gouden Driehoek van Kuala Lumpur. Meng Kee heeft een grote menukaart met meer dan honderd gerechten, waaruit je eerst de vis of zeevruchten kiest en dan de saus. Je vindt ook gegrilde kippenvleugeltjes en een uitstekende versie van geroerbakte botergarnalen met apenhaar van ei op de kaart. Dit recept is een eerbetoon aan hun kam heong-saus, die heel goed past bij lala (zoete venusschelpen). Kam heong betekent ‘gouden geur’ vanwege de vele aromatische smaakmakers: gedroogde garnalen, curryblaadjes, knoflook, gelebonensaus en zwarte peper. Laat je niet misleiden door de lelijke, donkere verschijning van de saus. Als je deze eenmaal hebt geproefd, blijf je ervan eten – zelfs met alleen de rijst. De garnalen zijn dan een bonus! Dit recept is geschikt voor veel verschillende soorten vlees, vis en zeevruchten, zoals venusschelpen, garnalen, dunne plakjes kip, varkensvlees of rundvlees, en zelfs heel veel stevige groenten en/ of tofubeignets. Wil je het gerecht veganistisch maken? Vervang de oestersaus door vegetarische oestersaus en de gedroogde garnalen door gehakt zeewier en wat tomatenpuree om meer umami toe te voegen.’
Voor 4 personen
Specerijenpasta
Saus