Gnocchi met tuinbonen & saus van robiola

Gnocchi met tuinbonen & saus van robiola

We zijn dol op gnocchi maken; een van de leukste en lekkerste gerechten die er zijn. Dit keer met robiola, dat is een rauwmelkse, zachte kaas gemaakt van een mengsel van koemelk, geitenmelk en/of schapenmelk. Robiola wordt in de Piemontese keuken door de risotto geroerd, aan pasta toegevoegd  of als opzichzelfstaand gerecht geserveerd met een beetje honing. In dit recept maken we er met wat melk een heerlijk romige saus van voor door de gnocchi.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Was de aardappels, prik ze in met  een vork en wrijf ze in met olijfolie. Plaats ze op een bakplaat en bak ze gedurende 1 uur tot ze knapperig  zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Haal ze uit de oven  en laat ze een paar minuten afkoelen. Snijd de aardappels dan doormidden, doe ze in een schaal en prak ze fijn  of duw ze door een zeef.

2. Splits een ei en doe de dooier in  een kom. Voeg versgemalen nootmuskaat en een klein beetje water toe voor een bindende structuur. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

3. Voeg de bloem en het ei toe aan de aardappels en meng alles door elkaar. Als het mengsel te nat is,  voeg je wat extra bloem toe, als het te droog is voeg je wat extra water toe. Meng dit alles met de hand. Je kunt het mengsel testen door een klein bolletje deeg te laten vallen  in kokend water. Als het bolletje  uit elkaar valt voeg je wat extra bloem toe.

4. Verdeel het deeg in zes stukken en rol deze tot lange worstvormige slierten. Behandel het deeg voorzichtig zodat het niet taai wordt. Snijd elke sliert in stukjes van 2-3 cm. Plaats de kussentjes op een bakplaat bestrooid met griesmeel. Zet de kussentjes 10 minuten in de koelkast.

5. Kook de gnocchi in een pan met gezouten kokend water 2 à 3 minuten tot ze boven komen drijven. Als de gnocchi eenmaal gekookt zijn, schep je ze met een schuimspaan  uit de pan.

6. Kook ondertussen de tuinbonen gaar. Verwarm  het grootste deel van de geitenkaas – bewaar een stukje om straks over de gnocchi te kunnen verkruimelen – met de melk au bain-marie en blijf roeren tot je een dikke, romige saus hebt. Giet de tuinbonen af als ze  gaar zijn.

7. Verdeel de gnocchi over 4 borden, schep de tuinbonen erop en giet  de saus erover. Maak af met wat verkruimelde apart gehouden geitenkaas en wat versgemalen peper.

Credits Fotografie Saskia van Osnabrugge  MMV Gianluca (agriturismo La Capuccina ) en Piero (Ristorante ICaffi)
 

Primo voor 4 personen

  • 6 melige aardappels (geen  nieuwe aardappels)
  • olijfolie
  • 1 grote eidooier 
  • ½ tl noodmuskaat 
  • 3 handjes bloem (tipo 00) 
  • griesmeel om te bestuiven voor de saus 
  • 150 g robiola of andere verse zachte geitenkaas
  •  100 g melk 
  • 250 g tuinbonen, gedopt
  • peper en zout




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief