Heb je het al gehoord? Ja, we moeten het natuurlijk hebben over deze gnocchi met tomatensaus en hazelnootpesto, maar daar volgt zo het recept van – beloofd! We zijn namelijk helemaal ondersteboven van Jamie’s nieuwste boek EEN. We vroegen hem hoe hij toch iedere keer weer op makkelijke, doeltreffende recepten komt. Want tsja… zo makkelijk als het lijkt en hij ze uit zijn mouw schudt, is dat wel zo? Jamie: ‘Als ik recepten bedenk, test en schrijf, focus ik altijd in de eerste plaats op heerlijke smaken en, in het geval van boeken zoals dit, eenvoud, maar ik wil ook op andere punten scoren, zodat ik zeker weet dat ik altijd alles geef wat ik in me heb.’ Nou, laten we maar snel proeven of hij tien punten scoort met deze gnocchi met tomatensaus en hazelnootpesto.
1. Zet een koekenpan van 30 cm met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur.
2. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes, en doe het grootste deel met een klein scheutje olie en de gnocchi in de pan. Blijf 5 minuten regelmatig omscheppen terwijl je de rest van de knoflook met de hazelnoten in een grote vijzel fijnmaalt. Stamp de baby- spinazie erdoor (zo nodig in porties), maak het mengsel aan met een beetje extra vierge olijfolie, rasp de meeste parmezaan erbij en voeg naar smaak peper en zout toe.
3. Knijp de tomaten met schone handen fijn boven de pan en giet er ½ blikje water bij. Laat de saus een paar minuten inkoken en voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Breek de houtachtige uiteinden van de groene asperges, leg de stelen in de saus en laat ze 5 minuten met deksel stomen, terwijl je de pan een paar keer kantelt.
5. Plet en ontpit de olijven. Serveer de gnocchi en asperges met een schep spinaziepesto, scheur de olijven erboven en rasp de rest van de parmezaan erover.
Energie: 470 kcal; 8,5 g vet; 1,8 g verz. vet; 14,7 g eiwit; 83,1 g koolhyd.; 11,1 g suiker; 1,6 g zout; 5,2 g vezels
ONE by Jamie Oliver is published by Penguin Michael Joseph © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © Richard Clatworthy, 2022