Geroosterde groenten met geitenkaas

Geroosterde groenten met geitenkaas

Serveer deze salade met een malse runderborst, een stuk zalm of een perfect gebraden kip met citroen en knoflook. Voel je vrij om andere groenten die je in huis hebt te proberen.

Bereiding

Challah

1. Los de gist en 1 eetlepel honing op in het lauwe water in een grote kom of de kom van een elektrische standmixer (het moet een grote kom zijn!). Laat het gistmengel ongeveer 5 minuten staan of tot het gaat schuimen.

2. Klop de olie door het gistmengsel, klop er de eieren een voor een door, gevolgd door 120 ml honing en de zout. Voeg geleidelijk met ongeveer een soeplepel per keer de bloem toe. Keer de kom om boven een met bloem bestoven werkblad, zodra het deeg begint samen te hangen, en kneed het met de hand door. Of gebruik hiervoor de deeghaak van je standmixer (het zal een flinke belasting zijn voor de machine, maar die kan het technisch gezien aan). Kneed tot het deeg mooi glad en soepel is, als een baby, zoals mijn vriend Sam zou zeggen.

3. Maak de grote kom schoon waarin je het deeg hebt gemaakt, vet hem in met een beetje olie en leg het deeg terug in de kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen, tot het bijna in omvang is verdubbeld.

4. Sla het deeg naar beneden, dek het af en laat het nog 30 minuten rijzen op een warme plek.

5. Verdeel het deeg in tweeën (je kunt dit met een weegschaal doen, maar dat doe ik nooit), en maak van de helft van het deeg 6 ongeveer even grote ballen. Rol iedere bal tot een streng van ongeveer 30 cm lang. Leg de 6 strengen naast elkaar. Knijp de bovenkant van de strengen samen. Pak de buitenste rechterstreng en leg hem over de twee ernaast liggende strengen. Pak de tweede streng van links en leg hem helemaal rechts neer. Pak de buitenste linkerstreng en leg hem over de twee er-naast liggende strengen. Pak de tweede streng van rechts en leg hem helemaal links neer. Begin opnieuw met de buitenste rechterstreng. Herhaal dit tot alle strengen gevlochten zijn. Maak een recht brood door de uiteinden onder het deeg te steken. Herhaal voorgaande stappen met de andere helft van het deeg. Leg de gevlochten broden met minstens 5 cm tussenruimte op een ingevette bakplaat.

6. Klop 1 ei los en bestrijk de broden ermee. Laat de broden 1 uur rijzen. Gooi het losgeklopte ei niet weg.

7. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Bestrijk de broden opnieuw met het losgeklopte ei. Bestrooi ze met de zadenmix en de zoutvlokken. Bak ze in het midden van de oven 30 tot 40 minuten tot ze goudkleurig zijn (je kunt de challah uit de oven halen als het brood een kerntemperatuur heeft van 88 °C. Mocht je geen kookthermometer hebben, klop dan op het brood. Als het hol klinkt, is het klaar).

8. Laat de broden afkoelen op een rooster.

Geroosterde groenten met geitenkaas

1. BEREID VOOR: Verwarm de oven voor tot 220 °C.

2. Snijd het loof van de bospeen, schraap de wortels en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de krieltjes, spruitjes en sjalotten doormidden. Haal de tenen los van de bol knoflook.

3. BEREID: Hussel op een bakplaat met opstaande rand de wortels met 2 eetlepels olie en breng ze op smaak met zout en peper. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de wortels! Hussel op een tweede bakplaat de aardappels, spruitjes, sjalotten en knoflook met 2 eetlepels olie en breng ze op smaak met zout en peper. Ik zorg er altijd voor dat de aardappels met de snijkant naar beneden liggen zodat ze heel knapperig worden.

4. Rooster de groenten 25 minuten, hussel ze een beetje om te kijken hoe ze ervoor staan. Ze zouden donkergoudbruin moeten zijn en zullen nog ongeveer 10 minuten moeten worden geroosterd.

5. Verdeel de challah over een bakplaat met opstaande rand, zodra de groenten klaar zijn. Gewoonlijk schep ik alle groenten op één bakplaat, zodat ze een beetje kunnen afkoelen en ik de andere bakplaat opnieuw kan gebruiken waardoor ik minder hoef af te wassen. Rooster de challah 6 tot 8 minuten tot het brood goudbruin is. Laat het brood een beetje afkoelen.

6. MAAK DE MIERIKSWORTELGEITENKAAS: Meng in de kom van een keukenmachine de geitenkaas met de mierikswortel, de rasp en het sap van 1 biologische citroen, dille en zout en peper naar smaak. Pureer tot een geklopte, gladde en volledig gemengde crème, schraap indien nodig naar beneden langs de wand van de kom.

7. VOEG SAMEN EN SERVEER: Smeer het geitenkaasmengsel uit over borden of een schaal. Hussel de geroosterde groenten met de bladpeterselieblaadjes en de challah en verdeel de salade over de borden. Serveer de salade met partjes van de overgebleven citroen.

Voor 4-6 personen als bijgerecht

 • 2 bossen bospeen (met loof in totaal ongeveer 1 kg)
 • 225 g krieltjes
 • 450 g spruitjes
 • 4 sjalotten, gepeld
 • 1 bol knoflook
 • 2 el geraspte verse mierikswortel (of 1 el mierikswortel uit pot)
 • 2 biologische citroenen
 • 15 g verse dille
 • 60 g verse bladpeterselieblaadjes
 • 140 g zachte geitenkaas, op kamertemperatuur
 • extra vierge olijfolie
 • (koosjer) zout en versgemalen zwarte peper
 • challah met alles erop en eraan, in stukken van 2,5 cm gescheurd (totaal 60 g) (zie hieronder)

Challah

 • 3¾ tl (11 g) instant gedroogde gist (ongeveer 1½ zakje)
 • 1 el (15 ml) plus 120 ml honing uit de buurt
 • 420 ml lauw water van ongeveer 43 °C
 • 120 ml fruitige extra vierge olijfolie van echt goede kwaliteit, plus om de kom en de bakplaat in te vetten
 • 4 eieren (L), plus 1 ei voor het eistrijksel
 • 1 el koosjer zout of ½ eetlepel fijn keukenzout
 • 1 kg bloem, plus om te bestuiven
 • mix van zwart en wit sesamzaad, maanzaad, gemalen gedroogde ui, gemalen gedroogde knoflook (in Amerika heet deze zadenmix ‘Everything’)
 • zeezoutvlokken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief