‘Als je behoefte hebt aan een kom heerlijk, dampend krachtvoer, is dit pure en verfijnde maar tegelijk enorm bevredigende gerecht, geïnspireerd op de klassieke ‘Joodse penicilline’, onovertroffen. Volledig tegen de traditie in heb ik er twee pikante extraatjes bij gedaan – als je het koosjer wilt houden moet je alleen mierikswortel gebruiken.’ – Jamie Oliver.
1. Zet de kip met de jeneverbessen en 1 theelepel zeezout in een grote, hoge stoofpan op matig vuur, giet er zoveel koud water bij dat hij onder staat en laat hem 1 uur en 30 minuten met deksel pruttelen. Schuim het oppervlak een paar keer af en bewaar het vet dat uiteindelijk boven komt drijven. Schil de venkel, snijd hem in 8 parten en bewaar het loof voor later. Boen de wortels schoon en snijd de grotere in grove stukjes. Pel de ui en snijd hem in kwarten. Maak de bleekselderij schoon, snijd de stengels in stukjes en bewaar de zachte gele blaadjes. Bind de kruiden wanneer de tijd erop zit in een bundeltje en doe ze met de bol knoflook en alle groenten, behalve de erwten en tuinbonen, bij de kip. Kook ze 30 minuten, of tot de groenten perfect gaar zijn en de kip van het bot valt.
2. Maak intussen de matzeballen. Kluts de eieren met 5 eetlepels van het kippenvet en roer er het matzemeel en een snufje zout en zwarte peper door – het deeg moet behoorlijk plakkerig zijn. Je hebt er ongeveer 24 nodig, dus draai er met natte handen balletjes van 3 tot 4 cm van, leg ze op een stuk bakpapier op een grote plaat en laat ze in de koelkast opstijven tot je ze nodig hebt.
3. Schep de gare kip en groenten in een grote kom. Giet de bouillon door een zeef in een grote, ondiepe pan (groot genoeg om de matzeballen naast elkaar in te leggen), proef en maak hem perfect op smaak af. Breng aan de kook en leg de balletjes in de pan. Kook ze 5 minuten, doe er dan de noedels, erwten en tuinbonen bij, en kook ze 5 minuten. Trek het kippenvlees intussen in grote stukken van de botten en gooi de botjes en het vel weg. Schep het vlees en de groenten netjes op een grote schaal en sprenkel er een beetje van het kookvocht op om te voorkomen dat ze uitdrogen. Sprenkel er wat olie op en
strooi er het grootste deel van het venkelloof en de apart gehouden bleekselderijblaadjes over.
4. Serveer de dampende bouillon met de balletjes, noedels, erwten en tuinbonen, schep er een flinke berg gevlokte kip en groenten op en maak af met Mosterdsaus en Pikante mierikswortel, naar smaak.
Mosterdsaus:
Meng het mosterdpoeder en de azijn in een kommetje met een flinke snuf peper en zout en strooi er het laatste restje venkelloof van het kiprecept over.
Pikante mierikswortel:
Schil de mierikswortel, rasp hem met de citroenschil in een kommetje en pers er het citroensap bij. Roer er de crème fraîche door, sprenkel er een beetje olie over, voeg naar smaak peper en zout toe en meng alles goed.
Calorieën: 501 kcal – Vet: 16,7g – Verz. vet: 4,7 g – Eiwit: 41,4g – Koohyd. 48,5g – Suiker: 6,5g – Zout: 1,3g – Vezels: 5,9g
Voor 8 personen, bereiding 2 uur en 20 minuten.
Matzeballen
Mosterdsaus
Pikante mierikswortel