Gegrilde makreelfilet met groene linzen

Gegrilde makreelfilet met groene linzen

Bart van Olphen: ‘Makreel is een heerlijk vet visje dat het goed doet samen met linzen! Wil je een keertje variëren, dan kun je ook voor schelvis of wijting kiezen.Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Makreel is een heerlijk vet visje dat het goed doet samen met linzen. Wil je een keer variëren, dan kun je ook voor schelvis of wijting kiezen.’ We zouden deze fantastische vis, markreel, zeker aanraden, want hij is niet alleen lekker, maar hij zit ook nog eens boordevol omega 3-vetzuren, die belangrijk zijn voor je lichaam. Tel daar een portie vitamine D bij op, waar we bijna allemaal een tekort aan hebben, en je hebt een driedubbele reden om voor deze gegrilde makreel te gaan!  

Bereiding



1. Doe de linzen samen met de laurier, tijm en knoflook in een pan met ruim water (zonder zout, anders worden de linzen taai), zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai  het vuur dan laag en laat 20 minuten zachtjes koken, tot ze gaar zijn.

2. Doe intussen voor de salsa verde de mosterd, stukjes knoflook en de kappertjes in de keukenmachine en mix tot een grof mengsel. Voeg dan de blaadjes peterselie, basilicum en munt toe, gevolgd door het citroensap plus de olijfolie. Breng op smaak met wat zout en peper en mix tot een grove pesto. Doe over in een schaaltje en houd zolang apart.

3. Haal (als de linzen gaar zijn) de laurierblaadjes, tijm en de knoflook uit de pan. Doe de linzen over in een vergiet, spoel af met lauwwarm water en laat ze goed uitlekken.

4. Doe de uitgelekte linzen over in  een grote kom, voeg de rodewijnazijn, ui, de meeste citroenrasp en  al het sap erbij en breng op smaak met wat zout en peper. Schep om  en houd zolang apart. 

5. Verhit een grillpan op hoog vuur. Dep de makreelfilets droog met een prop keukenpapier, smeer de vis aan beide kanten in met de arachideolie en bestrooi met wat zout en peper naar smaak.

6. Leg de visfilets voorzichtig met de huid naar beneden in de hete grillpan (bak ze eventueel in porties) en gril  ze 3-4 minuten, tot de huid krokant  is of als de vis voor de helft gaar is  en het visvlees tot halverwege wit gekleurd is. Zet het vuur dan uit, draai de filets om en bak nog 1-2 minuten in de pan ‒ de grillpan is nog zo heet, dat hij genoeg hitte heeft om de vis nog een paar minuten te garen. Druk de makreel voorzichtig met je vingers terug als-ie bol gaat staan. 

7. Voeg de blaadjes basilicum, munt en peterselie toe aan de linzensalade  samen met de rest van de citroenrasp. Besprenkel met wat olijfolie  en schep om. 

8. Schep op elk bord 2-3 eetlepels van de linzensalade, gevolgd door twee makreelfilets, en geef de salsa verde erbij. 

Credits tekst: Dorette Kostwinder; Recepten Bart van Olphen; Fotografie Saskia van Osnabrugge; Styling Inge Tichelaar.
 

Voor 4 personen 

  • 320 g gedroogde groene linzen
  • 2 laurierblaadjes 
  • 3 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 rode ui, gepeld, in grove stukjes 
  • rasp van ½ citroen, sap van ¼ 
  • 8 makreelfilets 
  • 4 el arachideolie
  • blaadjes van 6 takjes basilicum, platte peterselie en munt
  • Salsa verde
  • 2 tl mosterd 
  • 1 teen knoflook, gepeld, gehakt
  • 1 el kappertjes 
  • ½ el rodewijnazijn
  • 1½ el gehakte platte peterselie
  • blaadjes van 3½ takjes basilicum
  • blaadjes van 1½ takjes munt
  • sap ½ citroen 
  • 50 ml extra vergine olijfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief