Focaccia

Focaccia

Dit brood is simpel om te maken, maar zorg er wel voor dat je genoeg tijd neemt voor het rijzen. Je starter moet heel actief zijn en goed bubbelen, en voor gebruik twee of drie keer gevoed zijn (zie p. 73).

Bereiding1 Meng het meel en de bloem in een grote kom. Voeg de starter, 2 eetlepels olie en 275 ml water toe en meng dit met een rubberen spatel of pollepel goed door elkaar. Dek het deeg af met plasticfolie en bewaar het 20 minuten op kamertemperatuur.

2 Stamp 2 eetlepels zeezout fijn in een vijzel, voeg het toe aan het deeg en meng het erdoor met natte handen. Til één kant van het deeg op (laat het in de kom liggen) en vouw die naar het midden. Draai de kom 90 graden en herhaal — blijf zo 3-5 minuten vouwen, tot het deeg glad is. Dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur.

3 Vouw en keer het deeg 1 minuut met natte handen nog een paar keer in de kom. Dek het dan weer af met plasticfolie en laat het nu 4 minuten rusten. Elke keer wordt het deeg gladder, elastischer en luchtiger. Herhaal dit nog 3 keer, waarbij je het deeg tussen elke vouwronde ongeveer 45 minuten laat rusten.

4 Bekleed een braadslee (30 x 20 cm) met bakpapier. Doe het deeg met behulp van de deegkrabber voorzichtig over in de braadslee en duw het met je (met meel bestoven) handen in de hoeken. Dekhet deeg af met ingevette plasticfolie en laat het 5 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg is opgebold en iets terugveert als je er met een vingertop op drukt.

5 Verwarm de oven voor op 200 °C. Duw met met meel bestoven vingertoppen kuiltjes in de bovenkant van het deeg. Druppel er wat olie over en bestrooi het deeg met rozemarijnnaaldjes en zoutvlokken. Bak het in 30 minuten goudbruin in het midden vande oven. Neem het brood eruit en laat afkoelen in de braadslee voor je het overdoet op een rooster. Zowel warm als koud lekker!

PER PORTIE 157 kcal, 2,7 g vet (0,4 g verzadigd), 5,1 g eiwit, 29,3 g koolhydraten, 0,6 g suikers, 1 g zout, 1,1 g vezels

VOOR 1 BROOD ZV

• 225 g biologisch witbroodmeel, plus extra

• 200 g tipo 00-bloem

• 125 g actieve starter (zie p. 73)

• fruitige olijfolie

• zeezoutvlokken

• 3 takjes rozemarijn


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief