Deze gezonde versie van een van mijn favoriete verwengerechten staat vaak bij ons op tafel en is helemaal vegan. In tegenstelling tot traditionele fettuccine Alfredo is deze variant gevuld met gezonde ingrediënten, zoals miso, cashewnoten, kurkuma en courgette. Een prima manier om jezelf te verwennen zonder schuldgevoel.
Voor 4-6 personen
Gemarineerde paddenstoelen
Alfredosaus
Fettuccine
Garnering
*Noten en zaden weken
1. Voor het weken van 250 gram rauwe noten en zaden heb je warm, gefilterd water nodig om ze onder water te zetten, en een eetlepel roze zout. Het warme water neutraliseert een groot deel van de enzymenremmers en verhoogt de biobeschikbaarheid van de mooimakers, vooral vitaminen B. (Bij het weken van granen of bonen wordt vaak een zuurdere vloeistof gebruikt, maar omdat noten en zaden minder fytinezuur bevatten dan granen en peulvruchten maar meer enzymenremmers, is hier wel zout nodig.)
2. Schenk het warme water in een middelgrote kom of kan met een inhoud van minimaal 2 liter. Roer het zout erdoor tot het oplost. Voeg de noten of zaden toe en zorg dat ze helemaal onder water staan. Laat de kom minstens 6 uur, tot 24 uur, onafgedekt op het aanrecht staan. Als het warm is, kun je de kom beter in de koelkast zetten zodat de noten of zaden niet zuur worden. Zaden hebben meestal minder tijd nodig, ongeveer 6 uur, en harde noten en hazelnoten hebben een hele dag nodig.
3. Spoel de noten of zaden na het weken goed af. Je kunt de geweekte noten in de vriezer bewaren, ze drogen of ze meteen gebruiken!