Feta in sesamkorst en honingsiroop

Feta in sesamkorst en honingsiroop

‘Alles is lekkerder met feta,’ zegt Tara, zij is gekozen tot nummer één feta-fan aller tijden, en om eerlijk te zijn heeft ze misschien wel gelijk. Wij doen erg ons best om geen voorkeur voor een bepaalde kaas te tonen (cheesism), maar we zouden liegen als we niet zouden toegeven dat feta een belangrijke plaats inneemt in de OTK-koelkast: de zilte, pittige eigenschappen zorgen ervoor dat hij geschikt is voor vele toepassingen. Dit gerecht is licht zoet, een heel klein beetje zout, een ietsje bitter en behoorlijk krokant. Het is precies het gerecht dat u als brunch zou willen serveren (eventueel met bacon) en niet veel meer erbij, omdat het behoorlijk machtig is

Bereiding

1. Bekleed een ondiepe ovenschaal (of een bakplaat met een opstaande rand), van circa 30 x 20 cm met bakpapier.

2. Dep de stukken feta droog, wentel elk stuk door de bloem en schud het teveel er rustig af. Haal het dan door het losgeklopte ei, gevolgd door het sesamzaad en zorg ervoor dat alle driehoekjes volledig zijn omhuld. Leg elk stuk in de voorbereide ovenschaal en zet de fetadriehoekjes minstens 30 minuten in de koelkast, of langer als er tijd voor is.

3. Verhit de oven tot 220 °C. Besprenkel de gepaneerde fetadriehoekjes met de olie en bak ze rechtstreeks uit de koelkast 18 minuten in de oven tot ze goudbruin en doorgewarmd zijn;
keer ze halverwege de baktijd voorzichtig om.

4. Doe terwijl de feta wordt gebakken de honing met de zwarte limoen als u die gebruikt in een kleine pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Zet het vuur zodra de honing gaat borrelen halfhoog en laat hem onder af en toe roeren 6-7 minuten koken tot hij een donkere karamelkleur heeft. Haal de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Zet 5 minuten
opzij om hem af te laten koelen.

5. Schil met een aardappelmesje de overige twee citroenen en snijd ze in parten, roer ze door het afgekoelde honingmengsel.

6. Giet de citroensiroop als alles klaar is direct over de fetadriehoekjes in de ovenschaal, bestrooi ze met de tijm en serveer ze meteen, rechtstreeks uit de schaal.

Vooruitwerken:

  • Paneer de feta de avond van tevoren en zet hem goed afgedekt in de koelkast

Maak uw eigen versie:

  • Laat de zwarte limoen weg als u hem niet kunt vinden – dit gerecht is zonder limoen net zo bijzonder.
  • Vervang de feta door halloumi.

Verkregen uit OTK – Shelf Love door Noor Murad en Yotam Ottolenghi (Fontaine,
€24,99). Fotografie door Elena Heatherwick

Voor 8 personen

Voorbereiden: 15 minuten; Bereiden: 30 minuten; Koelen: 30 minuten of tot de volgende dag

  • 2 blokken Griekse feta (360 g elk), elk in 4 drie hoekjes (8 driehoekjes in
    totaal)
  • 35 g rijstebloem (of bloem als u niet voor glutenvrije bloem kiest)
  • 1 groot ei, goed losgeklopt
  • 100 g gemengd zwart en wit sesamzaad, licht geroosterd
  • 2 eetl. olijfolie½ eetl. blaadjes citroentijm, of gewone tijmblaadjes

Siroop

  • 120 g vloeibare honing
  • 1 theel. gemalen zwarte limoen (naar keuze)
  • 3 citroenen, 1 uitgeperst voor
  • 1 eetl. sap en de andere 2 heel gelaten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief