Deze heerlijke erwtensoep is een kom vol kleurigheid en geeft een andere twist aan de klassieke Hollandse snert. Voor een snellere variant kun je de knoedels achterwegen laten!
1 Snijd de hamschijf in lange plakken van ongeveer 2 cm dik, gooi de vetrandjes en het vel weg. Leg het vlees in een heel grote, diepe pan (minstens 25 cm doorsnee).
2 Hak de uien en bleekselderij fijn en snij de wortel in wat grovere stukjes. Doe ze samen met de laurierblaadjes in de pan. Doe er 3 l water en een flinke snuf peper en zout bij en zet de pan op hoog vuur. Leg zodra het water kookt de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de soep zo anderhalf uur zachtjes pruttelen terwijl je het oppervlak tijdens het koken regelmatig afschuimt.
3 Doe intussen voor de knoedels, het bakmeel met een snufje zout in een kom en rasp er de koude boter en een paar flinke snufjes nootmuskaat over. Voeg ongeveer 60 ml koud water toe en kneed alles tot een bal (het deeg moet vrij stevig en kneedbaar zijn). Verdeel het deeg in twaalf gelijke stukken en rol er balletjes van. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat, dek ze af met keukenfolie en zet ze zolang in de koelkast.
4 Proef de bouillon wanneer de kooktijd erop zit. Het gerookte vlees heeft de soep als het goed is al een heerlijke smaak gegeven, maar dit is het moment om hem eventueel nog op smaak te brengen.
5 Leg het vlees met een keukentang op een plank, trek het in onregelmatige stukjes en doe die weer in de pan. Breng de soep weer aan de kook en doe er vervolgens eerst de erwten, de gehakte rozemarijn en de geraspte schil van de citroen, en vervolgens de knoedels in. Draai het vuur wat lager en laat de soep nog 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot de knoedels mooi opgezwollen en heerlijk zacht zijn. Roep iedereen wanneer je zover bent aan tafel, strooi er de bewaarde selderijblaadjes over en zet de soep direct op tafel.
Psst…
Op zoek naar meer soeprecepten?
Zo maak je super-soepen!
voor 10 personen, met kliekjes
voor de soep
• 600 g gerookte hamschijf van scharrelvarkens
• 3 uien, gepeld
• 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt, gele blaadjes bewaard
• 3 grote wortels, geschild
• 3 verse laurierblaadjes
• peper
• 500 g diepvriesdoperwten
• 3 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngehakt
• ½ citroen voor de knoedels (12 stuks)
• 200 g zelfrijzend bakmeel, plus extra voor het bestuiven
• zeezout
• 100 g ongezouten koude boter
• 1 hele nootmuskaat, om te raspen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.