Eitjes tapas-stijl

Eitjes tapas-stijl

Met deze gepocheerde eitjes wordt het feest op tafel. Kies een van de drie bodems, besmeer die met je favoriete  spread, leg er een gepocheerd eitje op en maak af met een vega-, vis- of vleestopping. Nog leuker: zet alle opties op tafel en laat iedereen zijn eigen combi samenstellen.

Ingredienten

1. Breng een ruime pan water aan de kook met een scheutje azijn. Pocheer de eitjes om de beurt zo’n 3 minuten zodra het water kookt.

De bodems:

1. Spicy gegratineerde bagels: snijd de bagels doormidden, bestrooi elk snijvlak met de kaas en chili. Schuif onder een hete grill tot de kaas gesmolten is.

2. Geroosterde melkbroodjes: Snijd de melkbroodjes in de lengte doormidden en rooster de helften goudbruin onder een hete grill of in een broodrooster.

3. Pannenkoekjes met bieslook: Meng alle ingrediënten voor de pannenkoekjes met de helft van de bieslook en wat peper en zout. Verhit een klontje boter en 1 el olie in een koekenpan. Schep 3-4 grote lepels beslag in de pan. Strooi op elk pannenkoekje wat bieslook. Bak tot er belletjes in de bovenkant van het beslag ontstaan. Keer en bak ook die kant goudbruin. Herhaal met de rest van het beslag.

De spreads:

1. Kook voor de doperwtenaïoli de doperwten 4 minuten, giet af en spoel ze koud. Pureer ze met de mayonaise en knoflook tot een grove dikke spread. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.

2. Pureer voor de bietentahin de bieten, knoflook, sesampasta en citroensap tot een dikke spread. Proef en breng zo nodig op smaak.

3 Smoor voor de venkelpesto de venkel 10 minuten in de olijfolie, maar houd het groen apart. Laat afkoelen en pureer met de citroenrasp, de knoflook, kaas en pijnboompitten. Hak het groen fijn en meng erdoor. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.

De toppings:

1. Voor de parmahamchips: verwarm de oven voor op 180° C. Wrijf een bakplaat in met olie en leg de plakjes ham op de plaat. Schuif in de oven en laat ze in zo’n 15 minuten knapperig worden. Keer ze halverwege om.

2. Snijd de zalm in reepjes en hak de dille fijn. Meng door elkaar en breng op smaak met grof gemalen peper.

3. Rooster de hennepzaadjes in een droge koekenpan goudbruin. Meng met de gojibessen en kiemgroenten.

Voor 6 personen.

  • 6 eitjes, liefst zo vers mogelijk
  • scheutje azijn

De bodems

Spicy gegratineerde bagels

  • 3 bagels
  • 50 g geraspte jongbelegen kaas
  • gedroogde chili uit de molen

Geroosterde melkbroodjes

  • 6 kant-en-klare melkbbroodjes of kleine briochebroodjes

Pannenkoekjes met bieslook (16 stuks)

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • eieren
  • 200 ml melk
  • 2 el gesmolten roomboter
  • 2 el gehakte bieslook
  • boter en olie om in te bakken

De spreads

Doperwtenaïoli

  • 200 g doperwten, uit de diepvries
  • 3 el goede mayonaise
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 tl citroensap

Bietentahin

  • 250 g gekookte bieten
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 el tahin ( sesampasta)
  • 2 el yoghurt
  • 1 el citroensap

Venkelpesto

  • venkelknol, fijngesneden
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • raspsel van 1 (onbespoten) citroen
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 25 g pijnboonpitten

De toppings

Parmahamchips

  • 100 g parmaham, in plakjes
  • 1 el olijfolie

Reepjes zalm met dilledressing

  • 100 g gerookte zalm
  • klein bosje verse dille

Kiemgroenten met superfoods

  • 3 el hennepzaad
  • 1 el gojibessen
  • 3 el kiemgroenten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine