Als je eendenborst nog nooit gemaakt hebt, komen hier een aantal tips die we graag met je delen. Ze geven geen garantie tot succes, maar helpen je zeker een flink handje. Niet schrikken, want eendenborst klaarmaken is helemaal niet zo ingewikkeld. Met een beetje liefde en geduld, maak jij een heerlijk bordje voor een feestelijke avond. Zoals beloofd, komen hier de tips: snijd de eendenborst aan de vetkant in met een ruitjespatroon (niet te diep), kies voor tamme eend als je niet van hele sterke smaken houdt, en arroseer de eend (regelmatig met bakvocht bedruipen), zo gaar je hem zo gelijkmatig mogelijk. Succes!
1. Verwarm het waterbad voor op 54 °C.
2. Snijd het vel van de eendenborstfilets met een scherp mes kruislings meermaals ondiep in. Hierdoor smelt het vet straks beter weg en krijg je een knapperige korst. Kruid de filets met zout en peper en leg ze in een sous-vide zak. Leg op de vleeskant van elke filet een takje tijm en trek de zak vacuüm.
3. Gaar de eendenborstfilets 1 uur en 30 minuten in het waterbad.
4. Maak intussen de duindoornbesmosterd. Doe de witte wijn, de suiker, het mosterdzaad en de wittewijnazijn in een steelpan en zet deze op hoog vuur. Laat de vloeistof inkoken tot er ongeveer een derde over is gebleven. Draai in een blender de duindoornbessen samen het mosterdpoeder en de dijonmosterd tot een gladde puree. Voeg het ingekookte wijnmengsel toe en meng kort. Proef en breng de mosterd op smaak met zout.
5. Meng voor de selderijremoulade 1 eetlepel van de net gemaakte duindoornbesmosterd met de komijn, yoghurt, mayonaise en het citroensap. Proef en breng op smaak met zout en veel peper. Schep de gesneden knolselderij erdoor.
6. Neem de sous-vide zak uit het bad en neem de filets uit de zak. Gooi de tijm weg. Laat de filets iets afkoelen terwijl je een zware koekenpan op hoog vuur verhit. Giet wat olijfolie in de pan en bak hierin de filets op de huidkant in 2 tot 3 minuten goudbruin.
7. Snijd de eendenborstfilets schuin in plakken en bestrooi met zeezoutvlokken. Serveer met de duindoornbesmosterd en de selderijremoulade.
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereiding 50 MIN. + 1 UUR EN 10 MIN. wachten + opwaren waterbad
Duindoornbesmosterd
Selderijremoulade
Ook nodig: 1 sous-vide zak, blender
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.